Meillä oli tässä taannoin kotiruokaviikonloppu, perjantaina tein lihapullat kermakastikkeella, lauantaina paistetut muikut ja sunnuntaina karjalanpaistia. Aina ei jaksa kikkailla, vaan tekee mieli selkeitä ja tavallisia makuja. Voita, kermaa ja tuoreita raaka-aineita ei säästellä, sillä ne ovat hyvän kotiruuan perusta. Hävettää myöntää, että en edes muistanut kuinka hyvää on vastajauhettu jauheliha! Kaupasta tarttuu niin helposti mukaan suojakaasuun pakattua/pakastettua jauhelihaa, että harvemmin tulee lähdettyä kauppahalliin ostamaan tuoretta kamaa. Paistetut muikut ovat taas unohdettu herkkuruoka, joka valmistuu nopeasti ja maistuu super hyvälle. Itse ostan muikut valmiiksi perattuna, jotta säästyn sisälmysnäpertelyltä, mutta reipas kokki perkaisi kalat itse. Jos muikkujen vääntäminen kotioloissa ei nappaa, niin kannattaa suunnata Kuopioon ja Muikkuravintola Sampoon. En muista koskaan syöneeni niin suurta ruoka-annosta loppuun asti, kuin Sampossa söin. Suosittelen (älkää järkyttykö sisustuksesta, muikkukärystä tai vetävistä ikkunoista, ilman niitä tunnelma olisi pilalla)! Seuraava annos on toteutettu Sampon perinteisintä muikkuannosta jäljitellen (toivottavasti sinua ei närästää helposti ;).

Paistetut muikut puikulaperunamuusilla

  • n. 350g perattuja muikkuja kahdelle hengelle
  • lautasellinen karkeita ruisjauhoja
  • valkopippuria ja suolaa
  • voita
  • öljyä
  • tilliä
  • sitruuna

perunamuusi:

  • puikulapottuja
  • kermaa
  • voita
  • suolaa
  • mustapippuria

Huuhtele peratut fisut nopeasti kylmän vesihanan alla (ei pakollista). Pyörittele fisut suolalla ja pippurilla maustetuissa jauhoissa ja nosta odottamaan paistamista. Sulata pannulla iso nokare voita ja lisää aimo loraus öljyä. Paista muikut kauniin ruskeiksi kuumalla pannulla. Muikut kypsyvät melko nopeasti!

Perunamuusin voi valmistaa jo etukäteen. Parhaan muusin saat rosamundasta tai lapin puikulaperunoista. Keitä perunat kypsäksi. Muusaa potut käsin (ei vatkaimella) ja lisää sekaan lämmitetty kerma ja voi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Koristele annos tillillä ja tarjoile sitruunalohkon kera. Ruokajuomaksi käy huurteinen tai kylmä maito.