Jihaaa, täällä taas :) Vihdoin kevään pahin pöpö on selätetty ja keittiössäkin on uskaltanut jo hääräillä. Alku viikosta kokkaaminen oli kyllä aikamoista taistoa, kun välillä oli pakko levätä, mutta tänään meinasin jo kokkailla ihan kunnolla. Lähden kohta ostamaan hallista lampaankaretta ja uudesta juustopuodista vähän herkkuja. Kuopiolaisille tiedoksi, että halliin on tosiaan avattu uusi juustopuoti Pikku Veneto, josta ensivierailulla sain tosi hyvän kuvan. Tiskin takana palvelee oikein ystävällisiä juustoasiantuntijoita, kaikkia juustoja saa maistaa ja niiden käyttöön myyjät antavat ideoita. Joskus olen saanut vähän töykeää palvelua, jos olen halunnut ostaa vain pieniä maistiaispaloja, mutta Pikku Venetosta kehtaa ostaa juuri niin pieniä paloja kuin haluaa. Erityisesti suosittelen edullista parmesaania ja aivan ihanaista ilmakuivattua kinkkua.

Muutaman viikon tauon jälkeen Keittokomerossa lähdettiin kokkaamaan vähän kevyempää apetta. Ajattelin kokeilla Matthew Drennanin kirjasta Keitot mausteista punaista linssikeittoa, mutta ohjetta lukiessani päätin soveltaa. Ainekset ovat kutakuinkin samat, mutta toteutus ihan erilainen. Olen törmännyt usein aika mauttomiin linssikeittoihin, mutta tästä keitosta ei puuttunut makuja. Höysteet olivat toki makoisia, mutta keitto oli maistuvaa ilman niitäkin (seuraavana päivänä).

1478079.jpg

Mausteinen punainen linssikeitto neljälle

  • ½tl korianterinsiemeniä
  • 1tl kurkumaa
  • 2rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli silputtuna
  • 3 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 6dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 400g tomaattimurskaa
  • 2dl punaisia linssejä

höysteet:

  • reilu loraus rypsiöljyä
  • 2 salottisipulia
  • 1pkt pekonia
  • maustamatonta jogurttia
  • persiljaa
  • suolaa ja mustapippuria

Paahda korianterinsiemeniä pieni tovi pannulla, varo polttamasta. Jauha siemenet murskaksi. Kuullotta kattilassa sipulisilppua ja valkosipulia. Lisää joukkoon korianterinsiemenet ja kurkuma. Sekoittele hetki. Kaada kattilaan vesi ja tomaattimurska sekä linssit. Heitä joukkoon kasvisliemikuutio ja jätä hautumaan noin tunniksi.

Valmista sillä aikaa höysteet. Lämmitä paistinpannulla reilu loraus rypsiöljyä. Suikaloi salottisipulit ja käristä siivuja öljyssä, kunnes ne ovat rapeita. Nosta valumaan talouspaperin päälle. Kuivaa pannu ja paista sillä sitten pieneksi silputtu pekoni. Valuta rapeaksi paistetusta pekonista ylimääräinen rasva pois. Sekoita maustamaton jogurtti ja persilja. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Linssien pehmettyä ja keiton saatua hautua tarpeeksi pitkään, nosta kattila liedeltä. Soseuta keitto ja tarkista mausteet, lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Tarjoa rapean sipulin, pekonin ja jogurtin kera.