Kävimme lauantaina syömässä pitkästä aikaa Mustassa Lampaassa, joka kantaa Rotisseurs´n kilven lisäksi Kuopion tasokkaimman ravintolan mainetta. Maukkaan ruuan lisäksi erityisen viihtyisä kellariholvimiljöö luo oivalliset puitteet mieltä hivelevälle illalliselle. Musta Lammas kunnioittaa perinteitä, mutta seuraa samalla vallitsevia trendejä. En kehdannut väläytellä kuvia salaman kera, joten todistusaineistona toimii minun sanani. Keittiö tervehti meitä ensin savukalamoussen kera ja siitä lähdin liikkeelle Riimisuolatulla Uudistalon Highlandhärällä -> olisin voinut huutaa ERINOMAISTA niin, että holvit raikaa, mutta Juho sai pidäteltyä minua. Pääruokana toimi timjamivoilla täytetty maissikana ja ensimmäistä kertaa maistoin spätzleä, toimi!(olen harvinaisen yksiselitteinen ravintolakriitikko). Jälkiruuaksi maistelimme suklaamoussea pistaasijäätelön ja marinoidun mangon kera sekä juustoja. Rönsyileviä kehuja sai Juhon valkosipulilla ryyditetty härän marmorifilee ja lisäksi erityiskiitoksen antaisin ystävällisestä ja tahdikkaasta palvelusta. Kuopioon suuntaaville suosittelen ehdottomasti vierailua Mustaan Lampaaseen! Olen suostutellut jo isompaa seuruetta mukaamme, jotta kehtaan napata muutaman kuvan...

1305893.jpg

Ravintolaseikkailun vuoksi ei meillä kokattu kotona mitään ihmeellistä. Leivoin tässä muutamia päiviä sitten maukasta oliivileipää, jonka ohjeen voisin postata. Taikina kannattaa jättää melko löysäksi ja levittää pellille öljytyin käsin. Parasta leipä on hyvin jäähtyneenä, mutta samana päivänä syötynä.

Oliivileipänen

  • 5 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1rkl sokeria
  • 1pkt hiivaa
  • 3dl sämpyläjauhoja
  • loput vehnäjauhoja
  • ½dl oliiviöljyä
  • n. 1½dl juustoraastetta
  • kourallinen mustia oliiveja
  • kourallinen silputtua ruohosipulia

Lämmitä käsi veden lämpöiseksi, eli vesi kädenlämpöiseksi, tai ihan miten vaan. Liuota hiiva veteen ja lisää suola sekä sokeri. Heitä joukkoon sämpyläjauhot ja vaivaa vauhdikkaasti. Lisää sitten muutama desi vehniksiä ja oliiviöljy. Vaivaa sekaan loput jauhot niin, että taikina jää reilusti löysäksi, mutta käsittelykelpoiseksi. Anna kohota 30min.

Veivaa juustoraaste taikinan sekaan ja samalla vähän ilmakuplia pois. Levitä taikina leivinpellille öljytyin käsin. Tee taikinaan pohjaan ulottuvia vakoja ja täytä ne oliiveilla + ruohosipulilla. Anna kohota 20 min ja paista uunin keskitasossa (aika tuntematon).