...eli jatketaan kreetalaisten piiraiden parissa. Tein näitä jo viime viikolla, mutta flunssan vuoksi ehdin kirjoittaa ohjeen vasta nyt. Nämä suolaiset piiraat ovat minusta superherkkua ja niitä voi täyttää omien mieltymystensä mukaisesti. Taikina voi olla filoa tai esimerkiksi tällainen perinteisempi taikina, kuten minun piiraissani. Joskus tapaa uppopaistettuja piiraita ja kokokin vaihtelee tekijänsä mukaan. Perinteisiä täytteitä ovat pinaatti, juusto, villivihannekset ja yrtit. Piiraiden täytteet ja muoto vaihtelee paljolti alueittain, mutta silti niissä kaikissa on jännästi samankaltainen maku. Ohje on otettu Rena Salaman kirjasta Kreikkalainen keittiö. Ohjeessa oli käytetty rusinoita ja pinjansiemeniä, mutta ensi kerralla jättäisin ne ennemmin pois. Pinjansiemenet menevät vähän kummallisen pehmeiksi ja rusinoissa toimii sama sääntö kuin pullapitkossa, toiset tykkää toiset ei. Muuten piiraat olivat mahtavan makuisia, varsinkin seuraavana päivänä.

Asiasta toiseen, jouduin vaihtamaan hitusen blogini sivupohjaa, koska chili-suklaa-kuva oli poistettu käytöstä tekijänoikeuksien vuoksi. En halunnut vaihtaa koko sivupohjaa, koska tämä pohja on jo muodostunut Keittokomerolle ominaiseksi. En ole mikään nero muokkailemaan pohjia ja ilme on mitä on. Olen myös miettinyt siirtymistä Bloggeriin, koska Vuodatus takkuilee turhankin usein, mm. kommentointi tuntuisi olevan nykyään aika hankalaa. Katsotaan nyt mihin päädyn komeroni kanssa :)

1367025.jpg

Skaltsounakia n.14 kpl

  • 1 kananmuna
  • 125g fetaa murusteltuna
  • n. 50g juustoraastetta (oma lisäys)
  • 1rkl maitoa
  • 3rkl tuoretta minttua silputtuna
  • 1rkl rusinoita
  • 1rkl paahdettuja pinjansiemeniä

taikina:

  • 3,5dl vehnäjauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
  • 3rkl oliiviöljyä
  • 1rkl sulatettua voita
  • 1 dl partaäijää

Tee ensin taikina. Mittaa kulhoon leivinjauhe ja jauhot. Sekoita niihin öljy ja voi. Lisää sitten jogurtti ja vaivaa taikina tasaiseksi, vältä kuitenkin liikaa vaivaamista. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin.

Vatkaa muna kevyesti kulhossa. Sekoita joukkoon muut täytteen ainekset. Lämmitä uuni 190 asteeseen. Ota puolet taikinasta ja kaulitse se ohueksi levyksi. Tee taikinalevystä noin 9cm:n kokoisia ympyröitä. Laita jokaisen ympyrän keskelle reilu teelusikallinen täytettä ja sulje piiraat kostuttaen ensin reunoja vedellä ja painelemalla ne tiiviisti yhteen. Toista tämä toiselle taikinan puolikkaalle sekä hukkataikinalle. Voitele piiraat kananmunalla ja paista noin 20 minuuttia uunin keskitasossa. Tarjoa jäähtyneenä. Voi lämmittää myös seuraavana päivänä mikrossa tai pakastaa osan.