Syysloma hurahti taas ennen aikojaan ohi ja erittäin antoisa matka Saksan pääkaupunkiin tuli tehtyä. Yllättävän paljon noinkin lyhyellä ajalla saa nähtyä ja tehtyä. Meillä oli kyllä tosi hyvät suunnitelmat ja reitit valittuna, joten ei mennyt koko päivä metrolinjoja ja karttoja ihmetellessä. Runsasta kävelyä suosi hyvä sää, tosin muutamana iltana sataa ripsautti.

1008751.jpg

Yllä Berliinin historiallinen kaupunginportti eli Brandenburgin portti, josta mm. Napoleon on marssinut voittoparaatissa valloitettuaan Preussin. Portti on Berliinin tunnetuin symboli ja nähnyt erilaisia historian käänteitä.

1008764.jpg

Yllä Juho katselee Berliner Domia eli Berliinin tuomiokirkkoa. Taustalla näkyy Berliinin televisiotorni ja edustalla virtaa Spree-joki.

Hotellimme oli lähellä tunnetuinta ostoskatua Kurfürstendammia eli Ku´dammia, josta löytyi kaikki tunnetuimmat merkkiputiikit. Kivahan siellä oli tehdä ikkunaostoksia ja naureskella typerännäköisille gorilla-vartijoille, jotka tohottivat seistä päivästä toiseen Chanelin ja Guccin liikkeiden ovilla :) Samaisen kadun alkupäässä Breitscheidplatzilla on Keisari Vilhelmin muistokirkko, joka on myös yksi kaupungin tärkeimmistä symboleista. Muistokirkon runneltu torni kertoo liittoutuneiden pommituksista, joissa tuhoutui yli kolmasosa Berliinin asuntokannasta. Berliiniläiset kutsuvat runneltua tornia "ontoksi hampaaksi". Alla muistokirkko iltahämyssä.

1008803.jpg

Museoista sen verran, että kävimme Museuminselillä eli museosaarella Pergamonmuseossa ja Zeughausissa, joka toimii Saksan historiallisena museona. Pergamonmuseossa oli mm. upea Pergamonin alttari ja kuningas Nebukadressar II:n rakennuttama babylonialainen paraatikatu. Saksan historiallisesta museosta ei meinannut saada Juhoa pois ja täytyy myöntää, että kokoelmat olivat melko mittavat (minä olin jo lähes varma, ettei museo lopu ikinä).

1008838.jpg

Potsdamer Platz on ollut yksi Euroopan vilkkaimpia risteyspaikkoja, mutta historian aikana joutunut mm. pommitetuksi maan tasalle ja ei-kenenkään-maaksi Berliinin muurin halkoessa aukiota. Saksojen yhdistyttyä entisen muurin halkoma joutomaa muuttui kymmenessä vuodessa kuvan kaltaiseksi huippumoderniksi liikekeskukseksi. Lasista ja betonista rakennettu keskus toi mieleen tulevaisuuteen sijoittuvan tieteisleffan, vain lentävät autot puuttuivat. Sony Center ei todellakaan ollut mikään vaatimaton ilmestys!

1008851.jpg

Ja ettei ihan ruokaa unohdettaisi, koska ruokablogihan tämä on, täytynee kertoa hieman ruokakokemuksista. Mitään järisyttävää emme kokeneet suuhun ajautuneen ruuan osalta. Ruokarintamalla kohahduttavin nähtävyys oli 100 vuotta täyttäneen KaDeWen eli Kaufhaus des Westensin herkkuosasto. Tavaratalo on Euroopan toiseksi suurin heti Harrodsin jälkeen ja kyseinen herkkuosasto taitaa olla suurinta luokkaa Euroopassa. Uusimmassa Maku-lehdessä oli kuva satavuotissynttäreitä juhlivasta suklaasta tehdystä karhusta. Oli muuten aika hiton  iso pala suklaata (tämä on aasinsilta kuluvan kuun ruokahaasteeseen, jonka äänestys on jo käynnissä. Käykää äänestämässä!)

Ravintolakokemukset olivat siis vähän laimeat. Päädyimme illallistamaan useampana iltana Savignyplatzin tienoille, jota mainostettiin ravintoloiden ja kahviloiden keskittymänä. Aukio sinänsä oli ihan viehättävä ja ravintolatkin erittäin tunnelmallisia (mm. live pianomusiikkia), mutta ruoka ei oikein sykähdyttänyt. En tiedä olemmeko nykyään turhan vaateliaita vai osuimmeko vain vähän vääriin paikkoihin syömään... Paras kokemus oli uuden tyylin vietnamilainen ravintola Mr. Hai & friends, jota oli suositeltu Glorian ruoka&viini-lehdessä (3/2007). Ravintola oli todella täynnä ja tunnelma muutenkin mukava. Istuimme ulkona lämpölamppujen alla ja pohdimme söimmekö juuri sammakonreisiä :D Ihan totta, en tunnistanut alkupalan lihaa ja päädyin sammakonreisiin! Pääruuaksi otin Vit-ro-ti-ankkaa, joka oli oikein makuisa juttu. Kastike oli kyhätty kokiksesta ja jägermeisterista. Alla kuva vietnamilaisen ravintolan alkupalasta, joka sisälsi mm. kana-, nauta-, possu- ja rapuvartaita ja ihania kastikkeita, salaattia, mystisiä kääryleitä ja etualalla johonkin levään käärittyjä "sammakonreisiä".

1008921.jpg

Lisäksi kävimme tutustumassa Reichstagiin eli valtiopäivätaloon, Galeries Lafayetteen (siellä oli valloittava herkkuosasto!) ja Europa Centeriin, joka on Länsi-Berliinin v. 1962 avattu vanhin ostoskeskus. Kaikenkaikkiaan matkan parasta antia olivat nähtävyydet ja pieni irtiotto syksyisestä arjesta.