Hektisen loppuvuoden vuoksi juhlapyhien postailut ja ylipäätään bloggaaminen jäi todella vähälle. Opinnäytetyö on pahimmillaan kesken ja hääsuunnitteluissa ollaan jo aika hyvällä mallilla (tai niin minä ainakin luulen). Paljon on silti suunniteltavaa ja pähkäiltävää, hääsuunnitelmat vaan tahtovat kiinnostaa enemmän kuin oppari Silmänisku Nyt on kuitenkin blogikärpänen purrut ja alan päästä taas kirjoittamisen makuun. Juhlapyhinä kokeilimme vähän uusia ruokia perinteisten rinnalla ja suurin osa kokeiluista onnistui. Laitan parhaista paloista reseptit ja kuvia tunnelmista sekä ruuista.

Itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivän menun julkaisin jo aiemmin täällä. Pukeuduimme kaikki hienosti, söimme pitkän kaavaan mukaan, valvoimme linnan juhlia, keskustelimme, tanssimme ja söimme lisää. Alkupalaksi oli Suomi-henkinen alkupalalautanen, pääruuaksi perinteisempää juhlaruokaa pippuripihveistä kermaperunoihin ja jälkiruuaksi ihanan kevyt sitruskakku. Pihvien kanssa tarjottiin lisäksi punaviinivoita, jota olen tehtaillut jo kahdesti. Sitruskakun ohje on Kinuskikissan blogista. Menu onnistui kaiken kaikkiaan hyvin, kylmäsavuporo tosin olisi saanut olla vähän parempaa, mutta mitä pienistä. Yöpalaksi oli pororullia, juustoja ja glögiä.

Alkupalalautaset

Porosalaatti

  • Cantaloupe-melonia (palloina)
  • kylmäsavuporoa
  • cashew-pähkinöitä paahdettuna
  • salaatinlehtiä
  • roseepippuria koristeluun
  • smetanaa
  • hunajaa

Asettele melonipalloista, kylmäsavuporosta, pähkinöistä ja salaatinlehdistä jokaiselle ruokailijalle oma annos. Sekoita hunajasta ja smetanasta kastike. Lusikoi nokare kastiketta annoksen päälle ja koristele roseepippurilla.

Lohiherkku

  • kylmäsavulohta
  • pestoa
  • parmesaania
  • sitruunaa
  • ruisleipää

Tee samalle tai eri lautaselle annos kalasta, pestosta, parmesaanilastuista ja ruisleipäkrutongeista annos jokaiselle ruokailijalle. Purista päälle sitruunaa.

Punaviinivoi (ohje Glorian ruoka&viini-lehden mukana tulleesta reseptivihkosesta)

  • 2 salottisipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • ½dl balsamicoa
  • 2dl punaviiniä
  • ½ appelsiinin raastettu kuori
  • tuoretta timjamia
  • 150g voita
  • suolaa

Laita kuoritut ja silputut sipulit, viinietikka, viini ja kuoriraaste pieneen kattilaan. Keitä kunnes kaikki neste on hävinnyt. Jäähdytä seos. Sekoita seos, notkea voi, timjami ja suola kulhossa. Levitä seos leivinpaperilla ja rullaa tangoksi. Nosta kohmettumaan jääkaappiin.

Sitruskakku oli todella hyvä ja digestiveistä sekä piltistä tehty pohja toimi erinomaisesti!

Joulu

Joulu kului Kuopiossa kauniin lumisena (en muista aikoihin, että olisi ollut niin kaunista joulua). Joulun paras resepti oli bataattilaatikko Maku-lehden joulunumerosta, jota en nyt tähän hätään löydä mistään. Yritän kalastaa sen jostakin, koska laatikkoa tehdään varmasti ensi vuonnakin. Punajuuri-homejuustolaatikko oli aavistuksen vetinen ja siksi ei niin suuri menestys. Aura-sinappi oli hyvää kinkun kanssa, mutta tuskin teen sitä enää uudestaan. Joulupäivänä tein kalapitoiset alkupalat graavisiiasta (jota oli hitsin vaikea löytää Kuopiosta), kylmäsavulohesta sekä muikunmädistä ja saaristolaisleivästä. Näistä jokainen pikkupurtava olisi sopinut yksinkin alkupalaksi. Kala-alkupalojen ohjeet olivat Delicardin ohjevihkosesta. Kylmäsavulohileivät tomaattipedillä löytyy täältä, siikatartar löytyy täältä ja mätileivät oli yksinkertaisesti koottu saaristolaisleivästä, muikunmädistä, punasipulista, smetanasta ja sitruunamehusta. Delicardin sivuilta löytyy muitakin herkullisen oloisia reseptejä, kannattaa tutustua (etenkin jos pipertely kiinnostaa).

Pyhät kuluivat mm. Party Aliasta pelatessa.

Uusivuosi

Uusivuosi vaihtui kasaribileiden merkeissä.

Tarjoilu koottiin kasarihenkisistä ruuista, tarjolla oli mm. pizzaa, lihapullia, makaronisalaattia, karkkeja (punaisia huulia, ufoja, Heman-kilpiä, krokotiileja, lätkäliigoja yms.), suolatikkuja, viinirypäle-juustotikkuja... Taustalla pauhasi Take My Breath Away, Africa, What a Feeling, Time After Time jne. Kaikki vieraat olivat vähintäänkin järkyttävän näköisiä Cool Uuden vuoden vaihtuessa ihmettelimme mm. kummalista jytinää, nauroimme komeille takatukille, neonvärisille ulkovaatteille ja jumppasimme SuperStepperillä. 

Meikäläisen kasarimuotia (vitsi meistä olisi ollut hauskoja(???) kuvia, mutta en viitsi muiden vierailijoiden naamoja näyttää).