Apua! Miten tämä kesä menee näin nopeasti? Ensinnäkin muistutan teitä arvon bloggaajat osallistumaan kesä-heinäkuun ruokahaasteeseen, jonka aiheena on yrtit. Toiseksi pahoittelen, etten ole ehtinyt blogata tiheämpään ja olen näemmä unohtanut vastata myös joihinkin kommentteihin! Huonoista säistä huolimatta en ole pahemmin viihtynyt keittiössä, koska ainoat vapaapäivät olen humputellut jossain ihan toisaalla. Valmisruuat ovat tulleet harvinaisen tutuiksi, pinaattiletut ovat edelleenkin suosikkievääni (vaikka Juho väittää ettei niillä voi mukamas selvitä koko työvuoroa). Olen jo ihan suosiolla lopettanut hyvien ilmojen vahtaamisen ja odotan innolla, että pääsemme matkaan ja takuuvarman auringon alle.

Maanantaina selailin keittokirjoja ja intouduin kokkaamaan mezeitä/tapaksia, jotka nautimme partsilla ilta-auringossa. Jennifer Joycen Tarjoile pieniä herkkuja-kirjasta löytyy paljon kokeilemisenarvoisia pikkuherkkuja. Tällä kertaa tein tomaatti-fetavartaita, romescodippiä uusien perunoiden kera ja arabialaista salaattia. Lisäksi tein marinoituja oliiveja omasta päästä, currymaustettuja katkarapuja Pippurimyllyn Sannan innoittamana sekä paahdettua ciabbattaa. Oikein mainio setti sanon ma!

1735919.jpg

Marinoidut oliivit

  • kourallinen vähäsuolaisia kalamata oliiveja
  • muutama oksa lehtipersiljaa
  • 1tl raastettua sitruunankuorta (tai mieluiten ohuita suikaleita)
  • 1tl raastettua appelsiininkuorta (tai mieluiten ohuita suikaleita)
  • mustapippuria myllystä
  • oliiviöljyä

Kaada oliivit pieneen astiaan. Sekoita joukkoon silputtu persilja, sitruunan- ja appelsiininkuoret, mustapippuri ja oliiviöljyä n. 2-3rkl. Nosta vetäytymään jääkaappiin tunnin ajaksi.

1735923.jpg

Curry-sitruuna katkaravut kahdelle

  • n.150g katkarapuja
  • n. ½rkl juoksevaa margariinia paistamiseen
  • 1/4 sitruunan mehu
  • n.½tl currya

Paista sulatetut katkaravut nopeasti pannulla. Lisää lopussa sitruuna ja curry. Varo paistamasta liikaa, jotta ravut eivät sitkisty! Tarjoa sitruunalohkojen kera. Oli muuten todella hyviä!

1735946.jpg

Romescodippi ja paahdetut uudet perunat

dippi:

  • 3 luumutomaattia
  • 2 isoa valkosipulinkynttä kuorineen
  • 10 kuorittua mantelia
  • 10 cashewpähkinää
  • kuivattua chiliä
  • 2 pientä viipaletta vaaleaa leipää paahdettuna
  • 1tl paprikajauhetta
  • 1rkl sherryviinietikkaa (tai muuta etikkaa)
  • n. 2rkl oliiviöljyä

perunat:

  • pieniä uusia perunoita
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Puolita pestyt tomaatit ja aseta ne leivinpellille. Paahda uunin ylätasolla kunnes kuori hiiltyy. Poista kuori tomaattien jäähdyttyä. Paahda pähkinät kuivalla pannulla, varo polttamasta. Paahda samalla pannulla valkosipulit niin, että kuori hiiltyy. Kuori hiiltynyt kuori pois. Mittaa tehosekoittimeen kuivattu chili (maun mukaan), paprikajauhe, etikka, oliiviöljy, paahdettu leipä, tomaatit, pähkinät ja valkosipulit. Aja tasaiseksi tahnaksi (pienet sattumat eivät haittaa). Tarjoile paahdettujen perunoiden kera.

1736004.jpg

Valmista perunat pesemällä ne hyvin. Sekoita oliiviöljy perunoihin ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä perunat leivinpellille ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa, kunnes pinta on ruskea perunat kypsiä.

1736026.jpg

Arabialainen salaatti

  • 2 pitaleipää
  • oliiviöljyä
  • 1 kerä romainesalaattia revittynä suupaloiksi
  • kirsikkatomaatteja halkaistuna neljään osaan
  • ½ kurkku pieneksi pilkottuna
  • 2 uuden sadon sipulia ohuina renkaina
  • ½ punainen paprika pieneksi pilkottuna
  • 3 retiisiä ohuina viipaleina
  • pieni nippu tilliä
  • pieni nippu minttua
  • ½ granaattiomenan siemenet

kastike:

  • 1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2tl sitruunamehua
  • 2tl punaviinietikkaa
  • 0,5dl oliiviöljyä
  • 1tl hunajaa

Tee pitaleivistä krutonkeja. Leikkaa leivät pieniksi kuutioiksi ja sekoita kuutioiden joukkoon n.1rkl oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria. Paahda leipiä uunin keskitasolla kunnes ne ovat rapeita.

Yhdistä isossa kulhossa kaikki muut salaatin ainekset.

Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.

Tarjoile salaatti kastikkeen ja pitaleipien kera.

1736066.jpg