Tenttien ja jouluhälinän keskellä blogin päivitykset meinaa jäädä vähemmälle. Onneksi huomenna on viimeinen tentti ja sitten pääsee kunnolla paneutumaan joulun valmisteluun. Töitä on kuitenkin vielä 23.päivä. Ihmettelen vain kuka niitä ruispaloja oikein jouluksi ostaa(olen siis töissä leipomossa opiskelun ohella) :D Viikonloppuruokien vastapainoksi kirjoittelen nyt vähän arkiruokia.

Tein muutama päivä sitten jouluisen iltapalan, jonka tekoon Juhokin osallistui(ei tarvinnut kovin paljoa uhkailla ja kiristää!). Iltapalaan kuului Aprikoosi-Glögikiisseli(yllätys yllätys Maku-lehdestä 8/06), juustokolmiot ja joulutee. Nappasin juustokolmioiden ohjeen Marien ruokaohjeista ja vähän muuntelin sitä(aina on pakko itse sormeilla ohjetta!). Kiva oli kerrankin syödä kunnon iltapalaa eikä vain jotain leivänkulmaa jyrsiä!

Aprikoosi-Glögikiisseli 4hengelle(tai 2 isoa annosta)

  • 1tlk säilykeaprikoosia
  • 1/2 l vaaleaa glögiä
  • 2rkl perunajauhoja
  • 2rkl sokeria

Tarjoiluun:

  • vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Valuta ja kuutioi aprikoosit. Kaada glögi kattilaan ja sekoita perunajauhot huolellisesti kylmään glögiin. Kuumenna glögiä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää aprikoosit. Kaada tarjoiluastioihin ja ripottele pinnalle sokeria. Tarjoile viileänä vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa. Voin luvata, että on hyvää ja joulunmakuista!

299148.jpg

Juustokolmiot

  • 1 ½ pss kuivahiivaa
  • 2rkl lämmintä vettä
  • 6,5dl vehnäjauhoja
  • 2tl leivinjauhetta
  • 1tl sokeria
  • 0,5tl suolaa
  • 100g margariinia
  • 2,5dl kevytkermaa
  • 2,5dl juustoraastetta(esim. Emmentalia)
  • 100g tilli-pippuri tuorejuustoa
  • voiteluun voisulaa ja paprikajauhetta(itse lisäsin vielä vähän cayennepippuria)

Ohjehan ei ole juurikaan muuttunut Marien ohjeesta, muuten kuin tuon tuorejuuston osalta ja jauhoja on aavistuksen enemmän(tuli niin löysä taikina). En myöskään laittanut seesaminsiemeniä, koska niitä ei sattunut olemaan kaapissa. Ihmettelin miksi taikinaan tuli hiivaa sekä leivinjauhetta, joten otin yhteyttä alan ammattilaiseen eli isään :) Kuinka ollakaan heillä oli ollut juuri samaisesta aiheesta keskustelua töissä. Leivinjauhe on siis vain varmistuksen vuoksi, mutta ei missään nimessä pakollinen. Pitäisiköhän aina ruveta varmistelemaan, että tulisi superkuohkeita taikinoita :D

Ja itse leivontaohjeeseen... Ota kylmät tuotteet huoneenlämpöön reilusti ennen leipomista(tämä on hyvä nyrkkisääntö melkeinpä aina leipoessa). Sekoita kuivat aineet keskenään(myös kuivahiiva). Nypi joukkoon huoneenlämpöinen rasva ja lisää kerma(lämmitin kermaa vähän mikrossa, jotta tuo kuivahiiva lähtee pelittämään paremmin), juustoraaste, tuorejuusto ja lämminvesi. Sekoita ainekset hyvin.

Anna taikinan kohota noin puolisen tuntia. Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa notkeaksi. Kaulitse taikina n. 1,5cm paksuiseksi ja nosta se leivinpaperilla päällystetylle pellille. Leikkaa taikina neliöiksi ja edelleen kolmioiksi taikinapyörällä(tai veitsellä niin kuin minä, koska en moista omista *häpeää*). Voitele rasvasulalla ja ripottele pinnalle mausteet. Paista uunin keskiosassa 225asteessa n. 15min.

299183.jpg'

Alla vielä kuva jouluteestä, joka ainakin minusta on tosi hyvää. En tosin ole ymmärtänyt sokerikuusten merkitystä teessä(maistuvat sokerille).... Myyntikikka varmasti! :D

299189.jpg