Vietimme eilen äitini ja minun yhteisiä synttäreitä teatterin ja kreikkalaisen ruuan merkeissä. Olimme katsomassa saksalaisen Oliver Bukowskin näytelmän The Winner Takes It All. Kävin syksyllä katsomassa Kuopion ylioppilasteatterin näytelmän Tokioon menossa, joka on myös Bukowskin käsialaa. Näytelmä oli amatööriteatterilta hyvä, mutta vähän vaisuhko. Samaa ei voinut sanoa eilisen illan kappaleesta. Näytelmä sai vuoroin nauramaan ja vakavoitumaan. Hauska, mutta silti liikuttava tarina entisen Itä-Saksan puolella asuvasta pariskunnasta, jotka kamppailevat työttömyyden ja yrittäjyyden parissa. Oman viehättävyyden näytelmään tuo Kuopion kaupunginteatterin studio, jossa on intiimi tunnelma, koska näyttelijät ovat metrin päässä katsomosta.

Teatterin jälkeen söimme perinteiseen kreikkalaiseen tapaan vasta kymmenen aikaan. Illallinen koostui useasta erilaisesta kreikkalaisesta herkusta. Pöydässä oli mm. filotaikinaan leivottuja feta- ja pinaattipiiraita, tsatsikia, horiatikia eli kreikkalaista maalaissalaattia, paistettuja kesäkurpitsoita, oliivileipää, yrttilihapullia, papuja tomaattikastikkeessa, dakos-leipää, sitruunaperunoita ja viininlehtikääryleitä. Osa ruuista oli isän käsialaa, osa tuotu/ saatu kreikasta ja osa ihan ostettu täältä Kuopiosta. Juomana oli tietysti ouzoa ja retsinaa eli pihkanmakuista kreikkalaista valkoviiniä. Oli varsin autenttisen makuista ruokaa, melkein kuuli jo meren pauhun ja kaskaiden sirityksen.

473225.jpg

Dakos tai Koukouvayia eli kreikkalainen leipäsalaatti

Tämä perinteinen alkupala on minun ehdoton suosikki kreetalaisista ruuista. Aika lähellä bruschettaa, mutta silti ihan eri makuista. Koukouvayia tarkoittaa pöllöä tai pöllönsilmää ja nimi ilmeisesti viittaa ruuan ulkonäköön. Dakosin tekoon on yhtä monta ohjetta kuin on tekijääkin. Isä teki annoksen eilen, joten tämä on vain minun versioni. Saimme ihania maalaiskorppuja tuttaviltamme, joilla on maanviljelijä tuttavia Kreetalla. Määrät on sovitettavissa omaan makuun sopiviksi.

  • kuivattua maalaisleipää (oikeita taitaa saada vain kreikasta)
  • 4 oikein kypsää tomaattia
  • 5rkl oliiviöljyä
  • punasipuli
  • fetaa
  • suolaa, pippuria ja oreganoa

Murenna korppu sopiviksi paloiksi ja kasta leivät nopeasti vedessä tai leikattujen tomaattien mehussa. Tarkoitus on, että leivät vähän pehmenevät, mutta ovat silti sisältä rapeita. Pilko tomaatit pieneksi. samoin punasipuli. Sekoita tomaatit, punasipuli ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Aseta leivät laakealle lautaselle ja lusikoi tomaattiseos leipien päälle. Murenna reilusti fetaa tomaattien päälle. Ripottele lopuksi reilusti kuivattua oreganoa koko komeuden päälle. Anna vetäytyä jääkapissa ja nauti kylmänä. Huomaa: koristeena yksi oliivi.

473277.jpg

Paistetut kesäkurpitsat

  • 1 kesäkurpitsa
  • vehnäjauhoja
  • rypsiöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • sitruuna

Leikkaa pesty kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Pyörittele siivut vehnäjauhossa. Kuumenna öljy laakeassa kasarissa. Paista kurpitsat öljyssä kullanruskeaksi. Nosta kypsät siivut talouspaperin päälle. Lämmitä laakea lautanen uunissa ja nosta kurpitsasiivut lautaselle. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile sitruunalohkojen ja tsatsikin kera.

473290.jpg