Asetin eilen (10.12.06) kävijälaskurin ja jännityksellä jään odottamaan kuinka paljon kävijöitä on :)

Vietimme lauantaina kreikkalaista iltaa kahdestaan ja menu oli sen mukainen. Tein tietysti perinteisiä kreikkalaisia ruokia, kuten horiatikia(kreikkalainen maalaissalaatti), tsatsikia ja stifadoa sitruunaperunoiden kera. Jälkiruuaksi oli fresh fruits with ice cream, joka meillä on tapana ottaa vakioterassilla Asteriassa, Agios Nikolaoksessa(ellei tarjolla ole fresh strawberries with cream). Stifadon ohje on kirjasta Kreikkalainen keittiö(Rena Salama, 2001), jota suosittelen kaikille kreikkalaisen ruuan ystäville. Houkuttelevien kuvien ja ohjeiden lisäksi on kirjassa tietoa kreikkalaisista perus raaka-aineista. Sitruunaperunat ovat olleet aina perheemme vakiolisuke kreikkalaisten ruokien kanssa. Mistä lie ohje joskus napattu??? Tämä ruoka sopii mausteisuudessaan hyvin kylmiin talvi-iltoihin ja vaatii melko pitkän hautumisajan. Mausteita on minusta alkuperäisessä ohjeessa laitettu varovasti, joten olen tuplannut melkein kaikki määrät. Itse voi sitten miettiä mikä olisi sopiva määrä omaan suuhun :) Jokaisessa tavernassakin stifado on oman makuisensa ja niinhän sen pitää olla koti Suomessakin!

Moshari stifatho(Stifado) eli naudanlihapata pikkusipulien ja punaviinin kera 4hengelle

  • oliiviöljyä
  • 800g-1000g naudan palapaistia kuutioina
  • 6 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 1½ tl jauhettua juustokuminaa
  • 2-3 kanelitankoa
  • 2dl punaviiniä
  • 2rkl punaviinietikkaa
  • tuore rosmariinin oksa tai kuivattua rosmariinia n.1tl
  • 2-4 laakerinlehteä
  • 4rkl tomaattisosetta (sellainen pieni tomaattipyree purkki kokonaan), sekoitettuna 1 litraan kuumaa vettä(vajaa litra voi olla, riippuen lihan määrästä.)
  • 700g pieniä kuorittuja sipuleita
  • 3rkl tummaa sokeria, käy fariini ja itse kokeilin viimeksi muscovadoa
  • suolaa ja mustapippuria

Ruskista lihakuutiot oliiviöljyssä. Älä ruskista kaikkia lihoja kerralla ellet halua joutua liemeen :D Sekoita lihojen joukkoon silputtu valkosipuli, juustokumina ja kanelitangot. Kypsennä hetki ja kaada sitten hitaasti joukkoon viini ja etikka. Anna nesteen kuplia n. 4minuuttia.Lisää rosmariini, laakerinlehdet ja laimennettu tomaattisose. Sekoita hyvin ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Minä tykkään pataruuista, joten haudutin stifadon uunissa. Haudutuksen voisi tehdä myös liedellä, jolloin haudutusaika olisi lyhyempi(1 ½ tuntia + 30min). Kaada lihat nesteineen uuninkestävään pataan ja laita kansi päälle. Nosta pata 160 asteiseen uuniin n. 2 tunniksi. Lisää kahden tunnin kuluttua pikkusipulit pataan ja ripottele päälle sokeri. Laita pata uuniin vielä tunniksi. Kansi on hyvä muistaa laittaa päälle, jotta pata ei ole täynnä kuivuneita lihaklönttejä ja nestettä voi lisätä tarvittaessa.

295414.jpg

Sitruunaperunat

  • 10perunaa (2-3 perunaa per ruokailija)
  • 1 sitruuna
  • ½dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Pese perunat, mutta älä kuori niitä. Leikkaa perunat lohkoiksi ja laita isoon astiaan. Kaada perunoiden päälle oliiviöljy, purista sitruunan mehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin! Anna perunoiden maustua tunnin ajan ja paista 225 asteessa, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. Tarjoile stifadon kera.

295424.jpg