Viime viikkoina on tullut mässättyä ihan olan takaa, joten mitä sitä katkaisemaan hyvää putkea? Sain joululahjaksi Jamie Oliverin uusimman kirjan(Jamie Italiassa), jota olin odottanut jo kuin kuuta nousevaa. Eilen ehdin sitten testaamaan ensimmäisiä reseptejä, jotka osoittautuivat epäilemättä vallan mainioiksi. Tein kahta erilaista bruschettaa ja Pasta al forno con pomodori e mozzarella eli uunissa paistettua pastaa tomaatin ja mozzarellan kera. Laitan vain bruschettojen ohjeen, mutta jos jollain on kyseinen kirja niin sivun 130 pastaa uskaltaa kokeilla :)

Jamien mukaan tämä toinen leipä olisi crostinin ohje, mutta tein molemmat leipäset ciabattalle niin minun puolesta nämä saavat olla nyt bruschetta-leipiä.

Bruschetta

  • 1 ciabatta
  • 1 suuri valkosipulinkynsi
  • oikein hyvää oliiviöljyä

Leikkaa leivästä sopivia siivuja, joilla oletat täytteen pysyvän. Laita uunin grillivastus päälle n. 225 asteeseen. Paahda leipiä ritilällä niin, että ne saavat kauniisti väriä. Muitakin tapoja on paahtaa, mutta minulla ei satu olemaan grilliä tai kaasuhellaa keittiössä :) Sipaise valmiita leipiä muutaman kerran halkaistulla valkosipulinkynnellä ja lorauta muutama tippa oliiviöljyä leivän päälle. Leivät ovat näinkin ihania ja sopivat raikkaan salaatin kanssa syötäviksi.

Mozzarellaa ja chiliä

  • 1 mozzarellapallo
  • 1 tuore punainen chili pieneksi silputtuna(poista siemenet)
  • basilikanlehtiä
  • oliiviöljyä
  • (suolaa+pippuria)

Revi kuuman bruschetta-leivän päälle palanen mozzarellaa ja ripottele juuston päälle pieniä chilin palasia. Lorauta päälle oliiviöljyä ja revi muutama basilikan lehti koristeeksi. Rouhaise yksi kierros suola- ja pippurimyllystä jos haluat.

326396.jpg

Paahdetut vihannekset

  • ½ fenkolia (poista uloimmat kovat lehdet)
  • ½ keltaista paprikaa
  • 1 punainen paprika
  • ½ kesäkurpitsa (poista siemenet lusikan avulla)
  • 1tl kuivattua oreganoa
  • 1 kourallinen tuoretta minttua (silputtuna)
  • oliiviöljyä
  • merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
  • ½ sitruunan mehu
  • yrttiviinietikkaa(tavallinenkin toimi)

Leikkaa kasvikset n. 2,5 sentin suikaleiksi. Sekoita vihannesten joukkoon oregano, minttu ja reilu loraus oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä vihannekset leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista niitä uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia, kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Ota vihannekset uunista ja anna jäähtyä. Hienonna niitä veitsellä niin, että seos muistuttaa salsaa. Mausta tarpeen mukaan ja lorauta joukkoon vielä sitruunan mehu ja viinietikka(n.1tl). Levitä valmista salsaa bruschettan päälle. Tarjoile leivät esim. alkupaloina, Nam!