Nyt on vihdoin aikaa istahtaa alas ja päivittää taas blogia. Joulu on mennyt mainiosti ja ruuan osalta onnistunut kerta kaikkiaan hyvin. Tänään söimme vielä viimeisiä rippeitä ja ehkäpä iltapalaksi teemme yhdet kinkkuvoikkarit.

Aattoaamuna lähdimme ensin vierailulle Juhon vanhempien luo. Siellä saunoimme ja söimme jouluaamun brunssia eli riisipuuroa ja kinkkua sekä muita herkkuja. Minä lähdin sitten viettämään aattopäivää omien vanhempieni ja isovanhempien kanssa ja illalla Juhokin liittyi seuraan. Kävimme pitkästä aikaa päivällä kirkossa, mutta henkilökohtaisesti tykkään enemmän yökirkosta. Joulupäivänä söimme porukalla meillä kotona ja molempina iltoina oli juustopöytä.

Ruokaa ja lahjoja piti tänä vuonna olla vähemmän, mutta äiti totesi vain, että oli tainnut mennä vähän sekaisin. Eli ruokaa sekä lahjoja oli mahdottomat määrät. Saimme vielä tuliaisiksi Juhon siskolta hollantilaisia juustoja, joten juustopöytäkin oli vähintäänkin kattava :D

Tässäpä muutamia kuvia jouluaatolta ja -päivältä

314899.jpg 

Yllä kuva kalalautaselta ja nämä rullat ovat lohi-piparjuurituorejuustorullia. Lautasella oli lisäksi mm. mätivoileivät, marinoitua siikaa, sinappi- ja valkosipulisilakkaa, mustaherukkasilliä, etikkalohta, savustettua lohta ja dijonsinappimajoneesia. Mätivoileivät ovat ihan ehdoton ykkönen, joten tässä ohje ensi joulua tai muita juhlia silmällä pitäen.

Muikunmätivoileivät

  • tummaa saaristolaisleipää (Ahvenanmaalta, saa mm. erilaisilta messuilta ja Helsingissä varmasti ihan kaupasta. Säilyy hyvin pakastimessa)
  • muikun mätiä
  • smetanaa
  • punasipulia
  • tilliä

Leikkaa sipuli hienoksi silpuksi ja siivuta leipä ohuiksi viipaleiksi(jokaiselle ruokailijalle 2 leipää). Asettele leivät lautaselle ja annostele smetanaa reilu ruokalusikallinen jokaiselle leivälle. Annostele sen jälkeen smetanan päälle mätiä ruokalusikallinen. Koristele sipulisilpulla ja tillillä.

314938.jpg

Joku saattaisi pitää tätä juustopöytää turhan rönsyilevänä, mutta nythän on joulu, joten kaikkea pitää olla vähän liikaa :D Juustojen lisäksi meillä oli konjakkiviikunoita, hedelmiä, keksejä, itse tehtyä vadelmahilloa(mikä sopii hitsin hyvin camembertin kera) ja tietysti punaviiniä. Lisäksi joimme portviiniä, jonka merkki oli vanha invalidi (isän suomennos!) eli Old Invalid (Portugali).

314986.jpg

Kuvan kakku on pipari-luumurahkakakku. Tämän kakun ohjeen löysin Marien blogista ja kiitosta sille suunnalle, koska kakku onnistui tosi hyvin! Yritin elämäni ensimmäisen kerran tehdä marsipaanikoristeita, mutta se jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi kerraksi! Kakkua koristaa marsipaanihökötysten sijaan karpalot. Mitähän sille marsipaanille keksisi...

Tänään on vielä ollut joulutunnelmaa, mutta jo ensi yönä palataan arkeen. Minulla alkaa työt 02.30 ja voisin kuvitella, että ruispaloille on taas menekkiä joulun jälkeen. Seuraavan kerran juhlitaan Uutta Vuotta! Rauhallista Tapsanpäivän jatkoa kaikille!