Turkkillainen ruoka on muiden Välimeren keittiöiden tapaan oliiviöljyn, yrttien ja mausteiden ryydittämää. Turkkilaisen keittiön erottaa muista Välimeren keittiöistä sen idästä saamat vaikutteet. Tosin onhan iso osa kreikkalaisistakin ruuista saanut vaikutteita Turkista. Paljon uusia tuttavuuksia tuli eteen, mutta tilaamista helpotti kovasti, että sain yleensä mennä valikoimaan mezet ynnä muut höysteet keittiöstä. Marmariksen kaltaisesta (suoraan sanottuna) turistirysästä oli aluksi melko hankala löytää perinteisiä turkkilaisia ravintoloita. Onneksi kuitenkin satuimme lähes joka ilta mukavan enemmän tai vähemmän paikallisen ravintolan pöytään. Kaikista hauskin ruoka oli minusta alkupalaksi tuotava lavash-leipä, joka nautittiin erilaisten tahnojen kera. Mintulla maustettu jogurtti ja mausteinen tomaatti-chilisalaatti olivat yleisimmät lisukkeet leivälle. Maukkaimmat mezet olivat juusto-börekit eli juusto-rullat, imaami pyörtyi eli täytetty munakoiso, täytetyt minipaprikat ja hummus. Runsaiden mezeiden lisäksi söimme paljon erilaisia liharuokia grillistä ja lounaaksi tietysit aina rullakebabia. Muutamia pettymyksiä lukuun ottamatta ruuat olivat maukkaita ja ravintoloiden palvelu erittäin ystävällistä.
Erään ravintolan keittiöstä. Mahtaa pojilla olla kuuma noin pienessä keittiössä ja siinä helteessä!
Lavash juuri uunista tulon jälkeen. Leipä laskeutuu alla olevan leivän kaltaiseksi jäähdyttyään (tai nälkäisten ruokailijoiden repiessä oman osansa herkusta).
Basaareilta löytyi yksi kelvollinen turkkilainen ravinteli nimeltään Liman, joka oli kylläkin vähän tyyriimpi (johtunee sijainnista), mutta ruoka oli erittäin maukasta. Kuten kuvasta näkyy minä meinaan jo haukata ruokaa tarjoilijan kädestä :D
Juusto-börekit ja takana imaami pyörtyi.
Paras katkarapukasari ikinä! Tätä täytyy kokeilla kotona, katkaravut oli höystetty tomaatilla, valkosipulilla, yrteillä ja juustolla.
Jälkiruuaksi maistui raikkaat hedelmät ja turkkilainen tee tai kahvi.
Helteellä maistui turkkilainen olut Efes :) Juomista täytyy kertoa sen verran, että viini tarjonta oli melko surkea ja viinit olivat järestään melko kalliita. Muutenkin alkoholi on Turkissa kallista ja mm. marketeissa sitä myydään tiskin takaa (johtunee pitkälti uskonnosta, joka ei päivittäisten rukouskutsujen ja satunnaisten hunnutettujen naisten lisäksi juurikaan katukuvassa näkynyt).
Rannalla tilasin usein fetasalaattia Oi sitä elämää, kun voi katsella merta, juoda kylmää colaa ja syödä raikasta salaattia :P
Kuvia Muglan markkinoilta.
Luvassa vielä lisää matkamuisteloita ja uutisia Keittokoreosta myöhemmin. Nyt lähdemme juhlimaan Juhon valmistumista kauppatieteiden maisteriksi!
Kommentit