Lauantaina kokkailin Jari Keräsen ja Timo Malmin keittokirjasta Valkokankaan herkkuja. Sain kirjan joululahjaksi kera keittokirjatuen. Muita saamiani keittiöön liittyviä lahjoja oli mm. Sohvi-patakinnas ja huovutettu patalappu, kuorin (vähän hienompi kuin tämä), viinin ilmaaja, sydämen muotoinen kakkuvuoka ja suklaakahvi. Ihania lahjoja! Istanbulilaiset sinisimpukat olivat oikea menestys, todella maukas ohje. Olen jymähtänyt kuorruttamaan simpukoita, joten tämä oli tervetullutta vaihtelua. Lisäksi simpukat vaativat vähän näpräilyä, joten alkuruokaa ei tule nälissään hotkittua. Lisukkeeksi kannattaa varata rapeaa vaaleaa leipää.

Otin kuvia myös kattauksesta.

 

Keittokirjatukea voi hyödyntää hauskasti kattauksessa (ainakin, jos kuvat ovat kauniita). Vieraat voivat tiirailla millä ohjeella ruoka on tehty.

Simpukoita ei voi valmistaa etukäteen, joten vieraiden odotellessa kannattaa varata pientä alkunaposteltavaa. Meillä oli kermaista nuorta Goudaa, suolalla maustettuja kurkkusiivuja, erilaisia oliiveja ja valkosipuliöljypatonkeja.

Istanbulilaiset sinisimpukat neljälle alkuun

  • n. 600g sinisimpukoita
  • 3rkl voita
  • 2dl kuivaa valkkaria
  • vajaa ½ sitruunan mehu
  • 2rkl tomaattisosetta
  • valkopippuria
  • pieni kanelitanko
  • ½ punainen chili (tai enempi, jos haluaa tujua)
  • merisuolaa
  • tuoretta basilikaa
  • tuoretta lehtipersiljaa
  • 2 valkosipulinkynttä

Käsittele simpukat. Pese ne kylmässä vedessä harjan kanssa. Irrota simpukan "parta". Heitä auki jääneet simpukat pois (simpukkaa voi vähän koputtaa pöytään, jotta kuori sulkeutuu). Laita simpukat odottamaan jääkaappiin kosteiden talouspyyhkeiden alle.

Sulata isossa kattilassa voi. Kuullota tovi silputtua chiliä ja valkosipulia voissa. Lisää sitten kattilaan kanelitanko, tomaattisose, valkopippuri ja merisuola. Kaada joukkoon sitruunan mehu ja valkoviini. Keitä lientä muutaman minuutin ajan. Liemen voi tehdä odottamaan jo aiemmin, jolloin simpukoiden valmistaminen kestää vain n. 7minuuttia vieraiden ollessa paikalla.

Anna liemen kuumeta kevyesti kiehuvaksi. Kaada simpukat kattilaan ja laita kansi päälle. Hölskytä kattilaa kevyesti, jotta liemi tavoittaa kaikki simpukat. Höyrytä simpukoita n. 5min tai niin kauan, että ne aukeavat. Kiinni jääneet simpukat heitetään pois. Lämmitä annoskulhot uunissa. Jaa simpukat astioihin ja lusikoi lientä niiden päälle. Ripottele simpukoiden päälle sormisuolaa sekä silputtuja yrttejä. Tarjoile sitruunalohkon kera. Tarjoile välittömästi hyvän valkoviini kera.