Eilen illalla kohtasivat Italia, Etelä-Afrikka ja Ranska. Alkupalaksi tein antipastolautasen, pääruuaksi Pastanjauhajilta lainatun reseptin mukaan Braai-kanaa ja bataattilohkoja. Jälkiruuaksi piti tehdä creme brulee, koska ostin eilen "tohottajan" eli puhalluslampun. Olen tehnyt ennenkin creme bruleeta, mutta nyt sain sen vasta onnistumaan niin, että vanukas hyytyi kokonaan. Kaiken kaikkiaan onnistunut kokonaisuus kansainvälisissä tunnelmissa. En kirjoita kanan ohjetta, koska se löytyy tuolta linkin alta. Sen verran kuitenkin kanasta, että marinadi oli niin maukasta ja sitä tuli tosi reilusti, että päätin tehdä siitä kastikkeen kanalle. Siivilöin jäljelle jääneen marinadin kattilaan ja lisäsin siihen desin verran ruokakermaa ja kiehautin. Pääruuassa tuli esille uusia ihania makuja ja niitä olisi varmasti korostanut loistavasti ihan oikea grillaaminen. Kesällä sitten uudestaan :)

Antipastolautanen Sohvin tapaan 2hengelle

  • 4 siivua ilmakuivattua kinkkua
  • 4kpl tuoreita viikunoita
  • marinoituja valkosipulinkynsiä(nämä oli ostettu joulumarkkinoilta)
  • marinoituja oliiveja
  • miniluumutomaatteja
  • 1 pallo mozzarellaa
  • 1/4 fenkoli
  • Mona Lisa juustoa
  • oliiviöljyä
  • balsamicoa
  • paahdettuja seesaminsiemeniä
  • suola ja mustapippuria
  • 10 lehteä tuoretta basilikaa

343103.jpg

Leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi, höylää juustosta ohuita siivuja, valuta oliivit ja valkosipulit. Pese ja leikkaa viikunat neljään lohkoon. Revi ilmakuivattukinkku ja mozzarella pienemmiksi paloiksi. Pese ja puolita tomaatit. Asettele kaikki ainekset omiin kekoihin isolle lautaselle tai kahdelle pienemmälle lautaselle. Sekoita öljy ja balsamico. Pirskottele kastiketta viikunoiden, fenkolin, mozzarellan ja tomaattien päälle. Rouhi suolaa ja pippuria antipastojen päälle ja koristele lopuksi seesaminsiemenillä ja basilikasilpulla.

Meillä oli ennen vanhaan aina juustopöydässä Mona Lisa juustoa. Olin unohtanut koko juuston, kunnes Juhon sisko toi sitä Hollannista. Emme ensin tunnistaneet juustoa, koska se oli pakattu paperiin, kunnes yhtäkkiä minulla vain pamahti nimi mieleen(ottaen huomioon, että olin syönyt kyseistä juustoa viimeksi ehkä 10 vuotiaana, oli ihme, että muistin nimen!). Luulimme, että juuston myynti on Suomessa lopetettu. Eilen tongin eräässä pienemmässä kaupassa juustohyllyjen perukoita ja sieltähän tätä nostalgista juustoa taas löytyi. Mona Lisa on perinteistä hollantilaista juustoa, mutta sopi siitä huolimatta hyvin antipastolautaselle.

Creme brulee 4hengelle(riippuen annoskuppien koosta)

  • 1½ vaniljatankoa
  • 9 keltuaista
  • 1½dl sokeria
  • 4dl kuohukermaa
  • 1dl maitoa
  • kidesokeria
  • tuoreita hedelmiä

Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus sokerin ja keltuaisten joukkoon. Vaahdota. Lämmitä kerma, maito ja vaniljatangot kiehumapisteeseen. Yhdistä kermamaito keltuais-sokerivaahtoon ja sekoita hyvin. Kaada annosvuokiin. Kypsennä uunissa 60minuuttia 95asteessa. Jäähdytä. Ripottele pinnalle juuri ennen tarjoilua kidesokeria(tai fariinisokeria) ja tohota se ruskeaksi puhalluslampulla. Jos et omista moista, ruskista pinta rapeaksi uunin grillivastusten alla. Tarjoile tuoreiden hedelmien kanssa. Jos vanukas ei hyydy tunnissa kannattaa kypsennysaikaa pidentää, mutta älä nosta lämpöä ellet sattumoisin pidä kokkareisesta vanukkaasta.

343131.jpg

Oli varmasti aika hupaisa näky eilen, kun viisi henkeä oli ahtautunut keittokomeroomme katsomaan miten puhalsin sokerin rapeaksi. Isän kuullessa, että teen creme bruleeta, piti tietysti heidänkin  päästä maistamaan herkkua. Joten illalla saimme vieraaksi vielä minun vanhemmat ja creme bruleet menivät kaakaoshottien kera hyvin kaupaksi.