Minulta kyseltiin joskus ammoisina aikoina hyvää sitruunakastiketta kalalle. Silloin ei ollut tarjota mitään nasakkaa ohjetta, mutta nyt löysin sattumalta Valion keittokirjasesta mukavan makuisen kastikeohjeen. Omaperäisesti nimetty kirja Meillä kokataan, tarjoaa hyviä ohjeita edullisiin arkiruokiin, mm. pinaattikeiton toteuttaminen "ilahdutti" kovasti Juhoa (ei ole muissakaan blogeissa pinaattikeitto oikein onnistunut). On kirjasessa myös oikeasti hyviä ohjeita, joista esimerkkinä nyt postaamani sitruunakastike. Tarjosin kastikkeen lohimedaljonkien kera. Kuvassa sattuu olemaan minun rääpäleenkokoinen reunapalasta koottu medaljonki. Vinkkinä Valio kehotti käyttämään veden tilalta valkoviiniä ja minähän otin heti vinkistä vaariin.

1295124.jpg

Sitruunakastike paistetulle kalalle (riittää n. 3hengelle)

  • 1 shalottisipuli
  • 1rkl rypsiöljyä
  • 3/4dl kuivaa valkoviiniä
  • ½dl vettä
  • ½ kalaliemikuutio
  • 2-3rkl sitruunamehua (riippuen miten sitruunaista haluaa kastikkeesta)
  • ½tl sokeria
  • valkopippuria myllystä
  • 2dl ruokakermaa
  • ½ prk Creme fraichea
  • ripaus kurkumaa
  • ruohosipulia tarjoiluun

Kuullota sipulisilppua hetki pannulla. Lisää viini, vesi, sitruunamehu ja kalaliemikuutio. Anna kuplia vähän aikaa. Lisää sitten mausteet ja ruokakerma sekä fraiche. Anna kuplia miedolla lämmöllä, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Tarjoa paistetun kalan kanssa. Koristele runsaalla ruohosipulisilpulla.