Olimme eilen ystävämme J:n kestittävänä, meillä ei siis keittokomerossa valmistunut mitään ihmeellistä viikonloppuna. Sain kuitenkin mukaani alkukeitoksi tarjotun vuohenmaitojuustokeiton ohjeen, jonka teille bloggaan. Lupailin taannoin kokeilevani mannaspelttijauhoja sämpylöihin, mutta unohdin postata ohjeen. Nämä sämpylät sopisivat tosi hyvin esim. tuon keiton kanssa tarjottavaksi. J oli käyttänyt keittoon pötkössä olevaa vuohenjuustoa, mutta toki tähän keittoon voisi käyttää pehmeää vuohenjuustoa. Oletteko huomanneet, että tuota pötköä saa nykyään myös yrtein maustettuna (minä ainakin kekkasin sen vasta nyt)?

Yrttiset spelltisämpylät

  • 5dl maitoa
  • 2rkl siirappia
  • 1½tl suolaa
  • 2pss kuivahiivaa
  • 3dl mannaspelttijauhoja
  • ~7dl vehnäjauhoja
  • 2tl persiljaa
  • 2tl basilikaa
  • 3/4 dl oliiviöljyä
  • 1rkl siirappia +vettä voiteluun

Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita maidon joukkoon siirappi ja suola. Sekoita toisessa kulhossa spelttijauhot, 3dl vehnäjauhoja ja mausteet. Lisää jauhoseos maidon sekaan. Vaivaa hetki ja lisää sitten joukkoon öljy ja loput jauhot. Jauhoja lisätään niin, että taikinaa jää reilusti pehmeäksi.

Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä n. tunnin ajan. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilma pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä kaksi taikinapötköä. Leikkaa pötköistä samankokoisia palloja. Voit tehdä tavallisia sämpylöitä tai veivata kuvan kaltaisia solmuja. Anna sämpylöiden kohota leivinliinan alla n. 30min. Sivele kohonneet sämpylät vesi-siirappiseoksella. Paista uunin keskitasossa, kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä (n.20min).

1224638.jpg

Vuohenmaitojuustokeitto

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2rkl voita
  • 1rkl vehnäjauhoja
  • 2dl vettä
  • 2dl kuivaa valkoviiniä
  • 100g mustaleimaemmentalia raasteena
  • 300g vuohenmaitojuusto (Tässä oli käytetty yksi pötkö juustoa)
  • mustapippuria
  • 1 ½dl kuohukermaa
  • koristeeksi yrttejä

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita hetki voissa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Kaada kattilaan vesi ja valkoviini. Keitä hiljalleen 20min. Jäähdytä hieman ja hienonna sitten sauvasekoittimella. Kuumenna keitto uudestaan ja lisää juustoraaste. Anna raasteen sulaa ja lisää sitten vuohenmaitojuusto. (Jos käytät yhden pötkön juustoa, keitto täytyy taas ajaa sauvasekoittimella tasaiseksi). Mausta pippurilla (lisäsuolaa ei tarvita). Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja sekoita keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua. lämmitä keitto nopeasti.