Vihdoin tuli se kauan odotettu talvi ja kunnolla tulikin. Mukavaa, kun pakkanen kipristelee poskia ja ilma tuoksuu raikkaalle. Mielikin tuntuu virkeämmälle, kun ei ole pilkkopimeää! Pakkaspäivän kunniaksi tein lämmittävää juustoista kukkakaalikeittoa ja pinaattisämpylöitä. Keiton ohje on Valion Kerma-lehdestä(4/2006) ja pienenä vinkkinä voin sanoa, että jos löydätte kyseisen lehden kotoanne niin tehkääpä sivun 40 Briesalaattia... Pinaattisämpylöiden ohje on Kotilieden leipäkirjasta.

Juustoinen kukkakaalikeitto 4hengelle

  • 450g pakastekukkakaalia
  • 8dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1pkt Valio Koskenlaskija paprika-sulatejuustoa
  • 2dl ruokakermaa
  • 3rkl vehnäjauhoja+ 0,5dl vettä
  • hienonnettua persiljaa ja rapeaksi paistettua pekonia

Keitä kukkakaali kasvisliemessä kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kuutioitu sulatejuusto ja ruokakerma. Sekoita niin, että juusto sulaa tasaisesti keittoon. Jos keitto tuntuu liian ohuelta, sekoita 2rkl vehnäjauhoja kylmään veteen ja kaada seos keittoon. Lämmitä keitto poreilevaksi. Tarjoile rapeaksi paistetun pekonin ja persiljasilpun kera.

358814.jpg

Pinaattisämpylät

  • ½l maitoa
  • 50g hiivaa
  • 1tl suolaa
  • 1rkl sokeria
  • 150g pakastepinaattia
  • 1dl kauraleseitä
  • n.11dl vehnäjauhoja(riippuu pinaatin kosteudesta)
  • 3rkl öljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Sulata pinaatti ja lisää se joukkoon(pinaatti ei saa olla kylmää!) yhdessä kauraleseiden kanssa. Lisää jauhot pikkuhiljaa taikinaan. Taikinan täytyy olla pehmeää ja kimmoisaa niin, että se irtoaa kulhon reunoilta. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen öljy. Kohota taikinaa liinan alla puolisen tuntia. Leivo taikinasta jauhotetuin käsin sämpylöitä leivinpaperille. Kohota liinan alla 20-30minuuttia. Paista sämpylöitä 225 asteessa 10-15 min.

358828.jpg

Kerroin aiemmin, että keittokomeromme on melkoisen lämmin, kun siellä valmistetaan ruokaa. Kohotus-puuhissa se on kuitenkin mitä parhain paikka. Leipomon kohotuskaapissa vallitsee samanlaiset olot, joten pullat ja sämpylät kohoavat takuuvarmasti! Eli hyviäkin puolia tuosta hornankattilasta löytyy ;)