Lauantaina teimme ensimmäistä kertaa blinejä ja ainakin yksi ruokailijoista julisti ne uudeksi lempiruuakseen. Eli ihan metsään ei menty, vaikka kerta oli ensimmäinen. Minä en ollut ennen edes maistanut blinejä... epäonnekseni! Täytteitä voi helposti varioida ja blinitkin oli yllättävän helppo tehdä. Jätin tosin paistohomman isälle, joka kertoi, että blinien kuuluu olla paksuja/meheviä ja minä osasin paistaa vain ohuita.
Tattarijauhot antavat aika jännän maun taikinalle, joten suosittelen käyttämään niitä (voi käyttää pelkästään vehnäjauhoja). Täytteinä meillä oli muikunmätiä, smetanaa ja punasipulisilppua, kylmäsavulohitäyte sekä suolakurkku-smetana-hunaja-hässäkkä. Nautimme blinit alkupalana, joten lettuja oli kolme per ruokailija. Seuraavan kerran teemme pelkästään blinejä ja lisää täytteitä. Minun suosikkitäyte oli mädit ja smetana. Mätinä voi käyttää oman suosikkikalan mätiä, meillä oli muikun, koska se on pienirakeista.
Blinit n.20 paksua/pientä lettua
- ½l maitoa
- 25g hiivaa
- 2 keltuaista
- 1rkl voisulaa
- 1tl suolaa
- 3dl tattarijauhoja
- 1dl vehnäjauhoja
- 2 valkuaista
- voita paistamiseen
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maidon joukkoon. Sekoita sitten hyvin taikinaan keltuaiset, voisula ja suola. Lisää joukkoon tattarijauhot ja vehnäjauhot. Sekoita taikina tasaiseksi ja jätä se lepäämään huoneenlämpöön noin kahdeksi tunniksi.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto taikinan sekaan juuri ennen paistamista. Sulata lettupannulla voita ja nosta jokaiseen "lettukuoppaan" hitaasti vajaa kauhallinen taikinaa. Taikinaa saa siis olla reilusti, että letuista tulee paksuja.
TÄYTTEET:
Savukalatäyte
- 150g ruodotonta kylmäsavulohta hienonnettuna
- 1-2rkl sitruunan mehua
- 1dl ranskankermaa (täyttä tavaraa!)
- ½dl kermaviiliä
- 2rkl hienonnettua tilliä
- rouhittua mustapippuria ja suolaa
Sekoita raaka-aineet keskenään ja nosta jääkaappiin tekeytymään.
Mätitäyte
- 1 rasia muikunmätiä
- 1 purkki smetanaa
- 1 iso punasipuli silputtuna
Tarjoile erillisistä kulhoista.
Suolakurkku-smetana-hunaja-hässäkkä (tämäkin on superherkkua!)
- 2 suolakurkkua kuutioituna
- 1 purkki smetanaa
- juoksevaa hunajaa
Tarjoile erillisistä astioista. Tarkoitus on laittaa ensin blinin päälle smetanaa, sitten suolakurkkuja ja lopuksi loraus hunajaa.
Tästä kuvasta näkyy aika hyvin, miten paksuja blinit olivat.
Kommentit