Juhlimme tiistaina Juhon kotiinpaluuta illallisen merkeissä. Alku illasta olimme Kalpan pelissä, joka päättyi tasapeliin. Jatkoajalla minun kärsivällisyyteni alkoi loppua, koska erätauko-makkarasta huolimatta oli jo karsea nälkä! Juho eli pari kuukautta Saksassa pelkillä pussipastoilla (ja nyt en liioittele yhtään :D), joten olihan meidän tehtävä heti kotiintulon jälkeen kunnon juhlaillallinen!

Ajattelin pelata varman päälle ja tehdä vanhan tutun pääruuan eli pesto-tomaatti-kuorrutettua broileria ja ketsuppi-lohkoperunoita. Alkuruoka oli ihan uusi tuttavuus, mutta raaka-aineet vaikuttivat niin varmalta menestykseltä, että päätin ottaa riskin. Eli alkuruokana oli mozzarellaa, salsaa ja makkaralastuja. Jälkiruokana oli viiniluumut ja kaakaoshotti. Kaiken kaikkiaan oikein toimiva kokonaisuus ja Juhokin pääsi taas kotiruuan makuun :) Kirjoittelen tänne alkupalan ja kaakaoshotin ohjeet, koska ne olivat ihania uutuksia! Kaakaoshottia olemme tehneet jo useaampaan otteeseen :D

Mozzarellaa, salsaa ja makkaralastuja 4 hengelle

(ohje kirjasta Kesäruokaa, Nina Dreyer Hensley ym., 1999)

  • 20 ohutta pippurimetvursti viipaletta
  • 1 mozzarella pallo, viipaloituna
  • 3dl salsakastiketta (itsetehty, alla resepti)
  • 4rkl pestoa (tämänkin voi tehdä itse jos ehtii/jaksaa)
  • tuoretta basilikaa

Salsa:

  • 1/2 tuore punainen chili
  • 1/2 punainen, vihreä ja keltainen paprika
  • 1/2 pieni sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1purkillinen säilöttyjä tomaatteja valutettuina
  • 10 basilikanlehteä
  • 2/3dl oliiviöljyä
  • 1 limetin mehu
  • suolaa ja pippuria

Silppua ainekset veitsellä mahdollisimman pieneksi ja sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa pari tuntia. Alla salsan valmistusta, oli niin kauniita värejä, että täytyi ottaa kuva...

294793.jpg

Pane uuni lämpiämään 100 asteeseen ja kuivaa makkarasiivuja siellä noin tunnin ajan. Vähempikin riittää jos haluaa vain rapsakkuutta. Asettele makkaralastut, mozzarella viipaleet ja salsakastike kerroksittain lautaselle ja koristelen yrteillä ja pestolla.

294795.jpg

Kaakaoshotti 5shottilasia

  • 1-2dl maitoa
  • 1-2rkl kaakaojauhetta
  • 5rkl kermalikööriä (Baileys)
  • kuohukermaa

Kuumenna maito kattilassa ja lisää kaakaojauhe vähitellen siivilän avulla. Lisää kaakaojauhetta niin paljon, että kaakao on melko tummaa. Maista välillä. Vatkaa kuohukerma löysäksi. Annostele shottilaseihin 1rkl likööriä ja kaada kaakao päälle. Kaada kerma juoman pinnalle lusikan avulla ja sihtaa kerman pinnalle kaakaojauhetta koristeeksi. Ainesten määrät ovat laseista riippuvat, joten säätele niitä tarvittaessa.

294827.jpg