Polkkapossu, minkä menit tekemään! Ensinnäkin voittamaan jo ties kuinka monetta kertaa ruokahaasteen (olen avoimen kateellinen) ja lisäksi valitsit marraskuun aiheeksi soijarouheen! Meinasin tulla linjoja pitkin kertomaan sinulle mielipiteeni soijarouheesta, mutta päätin sittenkin antaa sahanpur... siis soijarouheelle mahdollisuuden. No mahdollisuus on nyt annettu ja mitähän siitä nyt sanoisi..nätisti. Ensinnäkin, päätin tehdä soijarouheella ryyditettyjä falafelejä. Idea oli minusta aika hyvä ja toteutuskin olosuhteisiin nähden hyvä. En kuitenkaan suosittelisi tekemään näitä ainoaksi ruuaksi, mutta esim. meze-pöytään nämä sopivat hyvin. Falafelejä ei voi siis vetää montaa kerralla, tai ainakaan me ei voitu. Lisäksi falafelit ovat aika suuritöisiä, minulla meni tunti jos toinenkin sunnuntaina (tein lisäksi maissileipää ja tzatsikia). Paistamiseen menee eniten aikaa, itse taikina on ihan iisibiisi tehdä.

Soijarouheesta sen verran, että falafeleissä sen maku tuli aika hyvin esiin, joten rouheen ystäville ihan jees, muille en uskalla suosittella. Makukysymyksiähän nämä ovat, joten en käy sen enempää avautumaan soijarouheesta ;) Voin kyllä suositella koklaamaan, jos oikeesti tykkää soijarouheesta, ohje on nimittäin toimiva. Kehittelin ohjeen yhdistelemällä useita eri ohjeita, joten lähdettä en sen kummemmin esittele. Taputtelin falafelit pieniksi pihveiksi, mutta pallojakin saa tehdä, en tosin tiedä miten paistaminen onnistuu... Ja hei, ainahan näistä voi jättää tuon rouheen pois (ei kai näin saisi sanoa, kun tämä on kuitenkin haastepostaus)!

1047653.jpg

Soijafalafel (n. 15kpl)

  • 1,5dl soijarouhetta (tummaa)
  • 3dl vettä (lisää tarvittaessa)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 150g pakastepinaattia
  • 3dl kikherneitä (valuta ja huuhdo kylmän veden alla)
  • 1 muna
  • 2-3dl vehnäjauhoja
  • 3 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2tl kuivattua ruohosipulia
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
  • 2tl chiliä (tai maun mukaan)
  • mustapippuria
  • suolaa
  • korppujauhoja leivittämiseen ja rypsiöljyä paistamiseen

Lämmitä vesi kiehuvaksi, alenna lämpöä ja lisää kattilaan soijarouhe ja kasvisliemikuutio. Anna hautua n. 5 min. Lisää sitten joukkoon pinaatti ja anna sen sulaa rauhassa. Valuta sillä aikaa kikherneet ja huuhtele ne kylmän veden alla. Survo herneet perunasurvimella karkeaksi tahnaksi (ei ole tarkoitus tehdä hummusta!). Sekoita kikherneiden sekaan muna ja mausteet. Lisää sitten jäähtynyt soijarouheseos. Sekoita hyvin. Lisää vähitellen vehnäjauhot taikinan sekaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi, mutta kuitenkin sitä on pystyttävä käsittelemään. Maista onko mausteet kohdallaan.

Kuumenna paistinpannu ja reilu loraus öljyä. Taputtele taikinasta pieniä pihvejä vedellä kostutetuin käsin. Pyörittele pihvit korppujauhoissa ja paista pannulla kullanruskeaksi. Puhdista pannu aina paistokertojen välissä. Pannulle mahtuu noin viisi pihviä kerralla. Tarjoile raikkaan tzatsikin ja muiden mezeiden kera.

1047681.jpg