Kirjoitin viime kesän matkamuisteloissa Kreetan leivosherkuista. Lupailin tuolloin, että kokeilen tehdä Kalitsounia-piiraita Keittokomerossa. Nyt vihdoin hiihtolomalla on aikaa testailla uusia ohjeita ja mieleeni muistui nuo juustotäytteiset piiraat. Ohjeen löysin Nancy Gaifyllian kreikkalaisen ruuan sivuilta. Muuntelin hiukan ohjetta saatavilla olevien ainesten mukaisesti. Alkuperäisen ohjeen voi käydä katsomassa linkin takaa. Meillä on ollut tapana syödä kalitsounia-piiraita aina päiväkahvin seurana. Isäni mielestä näihin kuuluu omena, yhtä hyvin voit maustaa täytteen mintulla tai seesaminsiemenillä. Tuoreet piiraat voi tarjota kreikkalaisen hunajan ja kanelin kera, ainakin kaneli on suositeltavaa. Ohjeessa puhutaan myzithra-juustosta, jota taitaa olla vähän hankala saada Suomesta. Minä käytin ricottaa, joka toimi ihan yhtä hyvin, maku oli lähestulkoon sama.

1346118.jpg

Kirjoitan ohjeen myöhemmin illalla, koska kohta täytyy rientää Puijolle mäkikisoihin. Jos näette telkkarissa Suomen lipun ja Kreikan lipun yhdistelmän, niin se on siskoni ja minä varmasti hypin siinä vieressä ;) Meillä on Kreikan lippu, jotta siskoni ystävä Saksassa tunnistaa meidät, jos kuvataan yleisöä... Heippa!

1346129.jpg

Kannatipa lähteä! Ahosen Janne ja muut hyppääjät tarjosivat viihdyttävää talviurheilua koko rahan edestä :) Ja nyt piiraiden ohje:

Kalitsounia n. 15kpl

taikina:

  • 0,6dl oliiviöljyä
  • 0,6dl sokeria
  • 0,7dl partaäijää (maustamatonta jogurttia)
  • 1 muna
  • 2/3tl leivinjauhetta
  • n. 3½dl vehnäjauhoja
  • n. 2rkl brandya (esim. kreikkalaista Metaxaa)

Täyte:

  • vajaa 200g ricottaa
  • ½tl kanelia (tai maun mukaan)
  • 2rkl sokeria
  • 1 munan keltuainen
  • ½tl raastettua appelsiininkuorta
  • 2tl vehnäjauhoja
  • ½ omena
  • voiteluun 1 muna

Sekoita kuivat aineet keskenään (jauhot, leivinjauhe, sokeri). Lisää sitten öljy ja sekoita esim. puulastalla. Lisää sitten jogurtti ja sekoita taas. Riko kananmuna taikinan sekaan ja sekoita hyvin. Jotta saat tasaisen taikinan kaada joukkoon brandy ja vaivaa kunnolla. Voit vaivata ihan huoletta, vaikka taikina vaikuttaisi vähän sitkeälle (ei ominaista leivinjauheella kohotettavalle taikinalle). Taikinan tulee muistuttaa aavistuksen selluliittia :D Jätä taikina lepäämään täytteen valmistuksen ajaksi.

Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset yhteen, maista sopiva mausteisuus. Kaulitse taikina melko ohueksi levyksi ja paina siitä halkaisijaltaan noin 9cm kokoisia ympyröitä. Tee yksi piirakka kerrallaan. Nosta taikinaympyrä leivinpellille. Lusikoi reilu teelusikallinen täytettä ympyrän keskelle ja rypytä taikinan riisipiirakoiden tapaan, älä kuitenkaan rypytä niistä soikeita vaan ympyröitä. Tämä on helpointa tehdä leivinpellillä, koska taikina ja täyte ovat melko löysiä. Paina jokaisen piiraan päälle ohut siivu omenaa. Paista piiraita uunin keskitasossa 200 asteessa noin 10min. Voitele sitten piiraat kevyesti vatkatulla kananmunalla (raakojen piiraiden voiteleminen osoittautui mahdottomaksi, joten piti vähän säveltää). Nosta piiraat takaisin uuniin ja paista, kunnes ne saavat kauniin värin pintaan. Ripottele valmiiden piiraiden päälle kanelia ja valuta tilkka hunajaa.

Tuolla alkuperäisessä ohjeessa on käytetty eri mittayksiköitä, siksi minun mittamäärät ovat vähän epämääräisiä. Lisäksi puolitin taikinan, koska kyseessä oli vasta koeajo.