Ehdinpäs minäkin viime hetkillä mukaan elokuun ruokahaasteeseen, jota isännöi Puolen kilon keittiö. Aiheena oli tällä kertaa mainio punajuuri, jota harvemmin tulee hyödynnettyä tuoreeltaan. Säilykkeenä juuri on kyllä tuttu, mutta jotenkin tuoreen juuren käytön olen kokenut työlääksi (sanoo kotikokki, joka mielellään nyprää sinisimpukoiden ynnä muiden tosi nopeiden ruokien parissa). Sitä paitsi harvoissa kaupoissa tuoreita punajuuria myydään irtona, en minä halua kilon pussia pyörimään vihanneslokeroon! Minulla ei tällä kertaa oikein mielikuvitus pelannut, joten päädyin melkein valmiiseen reseptiin ja varmaankin jo muiden blogeissa aikoja sitten julkaistuun (muistelisin). Tämä on kuitenkin sen verran makoisa resepti, että tuskin yksi ruokahaasteeseen osallistuminen sitä pahentaa :)

1850040.jpg

Kuva ei tee oikeutta näille herkuille, mutta koittakaa kestää! Seliseli...

Punajuuripestocrostinit (peston ohje Maku-lehden reseptiarkistosta pienesti muokattuna)

  • 3 pientä etikkapunajuurta (tai 1 iso)
  • 4 aurinkokuivattua tomaatti (ei öljyssä lillutettuja)
  • n. ½dl oliiviöljyä
  • ½ dl basilikaa (omalta palstalta, jos mahdollista)
  • kourallinen raastettua parmesaania
  • 3rkl paahdettuja pinjansiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 1tl tummaa balsamicoa
  • täysjyväpatonkia
  • basilikan lehtiä koristeluun

Mittaa tehosekoittimeen punajuuret, pilkotut tomaatit, oliiviöljy, basilika, parmesaani, pinjansiemenet, valkosipuli, mausteet ha balsamico. Aja karkeaksi tahnaksi. Leikkaa patonki melko ohuiksi viipaleiksi ja levitä palat leivinpellille. Levitä pestoa leiville ja kuorruta uunissa 250 asteessa, kunnes pesto on saanut hiukan väriä. Koristele leivät basilikalla.