Tällainen ohje löytyi arkistosta... Olen aiemmin leivittänyt juustoa tehdessäni kreikkalaista saganakia., nyt päätin testata halloumia samaan tarkoitukseen. Sain Hesassa Meze Pointissa niiiin hyvää leivitettyä halloumia, että pakkohan sitä oli heti kokeilla kotioloissa (siellä oli muutenkin mehevät ruuat, ainakin meidän makuun). Toin muistaakseni viisi pakettia saganaki-juustoa kylmälaukussa Suomeen. Parhaan saganakin olen syönyt viisivuotiaana Kosilla, jossa saganaki liekitettiin pöydän vieressä (muistan sen kuin eilisen päivän, oikeesti). Minä en kuitenkaan ole moiseen ryhtynyt ja perinteisellä leivityksellä saa kanssa herkkuva! En ole ihan varma mikä juuston nimi on, koska en osaa kääntää sen nimeä, osaakohan kukaan sivuillani vieraileva?

Viime kesänä Kreetalla yritin solkata juustotiskinmyyjälle, että haluan saganakiin juustoa ja miten minun tulisi säilyttää se. Myyjä ei osannut englantia eikä minun ja isän selkkaus mennyt perille. Onneksi paikalle sattui ystävällinen kreikkalaismies, joka tulkkasi asiamme myyjälle. Laitan kuvaa juustosta tämän jutun perään, jos joku Kreikkaan päin matkusteleva haluaa sitä ostaa. (Olen kuullut muidenkin hamstraavan tätä Suomeen ;) )

1064166.jpg

Leivitetty halloumi kuskusin kera yhdelle lounaaksi

  • 3 siivua halloumia
  • lasillinen kylmää vettä
  • 1rkl punaviinietikkaa
  • 3rkl vehnäjauhoja
  • 1 muna
  • 4rkl korppujauhoja
  • rypsiöljyä paistamiseen

salaatti:

  • 1,5dl kuskusia
  • 1,5dl kiehuvaa vettä
  • 1rkl öljyä
  • 3rkl silputtua lehtipersiljaa
  • 1/3 kurkkua
  • 1 tomaatti
  • ½ sitruuna
  • suolaa ja mustapippuria

Kaada kiehuva vesi ja öljy kuskusin joukkoon. Anna vetäytyä peitetyssä kulhossa n. 10 min. Pilko sillä aikaa vihannekset. Sekoita kuskusin joukkoon kurkku, tomaatti, lehtipersilja, mausta suolalla sekä pippurilla. Purista lopuksi salaatin päälle sitruunaa.

Sekoita etikka kylmään veteen. Kasta halloumipala ensin etikkaveteen, sitten vehnäjauhoihin. Kasta seuraavaksi halloumi munaan ja sen jälkeen korppujauhoihin. Paista kuumalla pannulla reilussa öljyssä. Nosta paistetut juustot salaatin päälle ja purista sitruuna myös juuston päälle.

1064212.jpg

Saganaki valmistetaan samaan tapaan kuin halloumi, mutta juusto sulaa tosi herkästi, kannattaa siis paistaa melko kuumalla pannulla. Valmis juusto tarjoillaan sitruunalohkojen kera.