Parsa-kausi alkaa olla kuumimmillaan, mutta laajennetussa Prismassa ei tietysti ole parsaa saatavilla. WC-pöntönkansia, valmiiksi marinoitua lihaa, rumia tapetteja ja einesruokia löytyy kyllä kilometrikaupalla. Purnasin jo aiemmin, että ei sitten voinut laajennuksen yhteydessä avata lihatiskiä, mutta ilmeisesti tökeröt koriste-esineet ja einekset ajavat tuoreen ruuan ohi... Vihannesosastolla on liian usein pussit loppu ja valikoimaa ei ole täytetty. Onneksi lähikauppa pelastaa erinomaisen laadukkain parsanipuin! Ja parsaahan oli saatava, koska huhtikuun ruokahaasteen deadline lähestyy! Ketun keittiö on haastanut meidät kokkaamaan kevään kunniaksi parsaa ja minäkin heräsin taas pienen tauon jälkeen osallistumaan ruokahaasteeseen.

Minusta parsa on parasta nopeasti keitettynä ja sopivan rapsakkana, joten päätin ynnätä sen makoisaan alkupalaan. Otin neuvoa Hesarin Ruokatorstai-kirjasta ja tuloksena syntyi mitä maukkain alkupala, joka päivälliskumppanini mukaan sopisi hienommallekin väelle ;) Tämä alkupala valmistuu tosi nopeasti, käytännössä itsestään. Valmistin meille parsaa ja kanakeittoa reilussa puolessa tunnissa. Hommaa mahdollisimman tuoretta parsaaa ja laadukasta kylmäsavulohta (Prisma saa kuitenkin pojot monipuolisesta kalatiskistään).

1490336.jpg

Parsaa kylmäsavulohen ja dijonkerman saattelemana kahdelle

  • n. 16 vihreää parsaa
  • 3 isoa viipaletta kylmäsavulohta leikattuna kolmeen osaan

kastike:

  • 1 purkki ranskankermaa (ei kannata turhautua kevyt ranskiksen kanssa)
  • reilu 1rkl vanhanajan dijonsinappia
  • reilu 1rkl sitruunamehua
  • 1½tl sokeria
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus suolaa
  • 2rkl ruohosipulia silputtuna

Napsaise parsan tyvestä puumainen osa pois. Jos parsat ovat ohuita ja napakoita, ei niitä tarvitse kuoria. Keitä parsoja noin 5 minuuttia, kokeile kypsyys. Varo keittämästä lötköksi! Huuhtele valmiit parsat kylmän veden alla, jotta heleä vihreä väri säilyy. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja maista sopiva mausteisuus. Asettele lautaselle ensin parsat, sitten lohi ja lopuksi kastike. Tarjoile heti. Alkupalan seuraksi sopinee hyvin italialainen Bianco di Custoza Terre in Fiore (ainakin viikonloppuna se todettiin toimivaksi vihreän parsasalaatin kera).

1490339.jpg