Meidän kone on kaatuillut kuluneen viikon aikana ja tietysti aina silloin, kun olen saanut kirjoitettua jutun tänne. Jospa nyt saisin lisättyä sen uuden jutun!

Muutenkin tämä viikko on ollut aika haipakkata koulun saralla, mutta ei täällä ruokaa ole unohdettu. Välillä on pitänyt turvautua eineksiin, mutta niistäkin saa pienellä jalostuksella kelpo sapuskaa. Viikon ruokabudjetti heitti volttia, kun erehdyimme ostamaan lohta. 400g-> 8e! Ei ihan opiskelijaruokaa olkoon sitten vaikka kuinka terveellistä! Onneksi ruoka sentään onnistui. Olisin saattanut tirauttaa pari kyyneltä, jos se olisi mennyt päin männikköä!

Päivien pidentyessä ja kesälaitumia odotellessa, lueskelin Nina Dreyerin ym. kirjaa Kesäruokaa. Kyseisestä opuksesta löytyy ihania ohjeita kesämenuita ajatellen, mutta kyllä piparjuurilohi piristi mukavasti talvipäivääkin. Tai piristi ja piristi!

Piparjuurilohi 2hengelle

  • 400g ruodotonta nahallista lohifileetä
  • 1 tuubi piparjuuritahnaa (Felix)
  • 1 keltuainen
  • 75g korppujauhoja
  • 2rkl persiljasilppua
  • pieni nokare voita paistamiseen

kastike:

  • 2½dl ruokakermaa
  • ½rkl dijonsinappia
  • ½rkl piparjuuritahnaa
  • 2rkl sitruunamehua
  • 2rkl ruohosipulisilppua
  • suolaa ja mustapippuria

422585.jpg

Leikkaa lohifilee annospaloiksi. Sekoita piparjuuritahna ja keltuainen lautasella. Sekoita toisella lautasella korppujauhot ja persiljasilppu. Kasta kalanpalat nahattomalta puolelta ensin piparjuurimunaan ja sitten korppujauhoihin. Taputtele paneeraus tasaiseksi.

Paista kalaa paneerattu puoli alaspäin niukassa voissa. Pannu saa olla aika kuuma ja paistoaika n.3min. Tarkista, että pinta saa kauniin värin. Pane kalanpalat nahkapuoli alaspäin uunivuokaan ja jatka paistamista 180 asteessa noin 6 minuuttia.

Kastike: Kaada kerma kattilaan ja keitä sitä hetken aikaa kokoon. Lisää joukkoon loput kastikkeen aineksista ja lämmitä hetki. Älä enää keitä! Tarkista maku. Tarjoile riisin ja lohen kera.

Tein kalan seuraksi Jamien maan mainiota leipää. Korvasin valkosipulin punasipulirenkailla(uskokaa tai älkää, että jätin valkosipulin pois!). Yrttinä toimi oregano.

422601.jpg