Pastitsio eli kreikkalainen pastavuoka on varmasti tuttu monelle Kreikassa matkailleelle. Olen aina luullut, että sen tekoon kuluu kamalasti aikaa, joten kokeilu on jäänyt suunnittelun tasolle. Hiihtolomalla oli vihdoin aikaa kokata pastitsiota ja se oli kyllä vaivansa väärti. Aivan ihanan mausteinen ja suussa sulava ruoka! Pastavuokaa ei kannata missään nimessä tehdä vähän ennen ruokailua, koska valkokastike ei ehdi hyytyä kunnolla. Parasta ruoka oli seuraavana päivänä, kun maut olivat saaneet tasautua ja vuoasta pystyi leikkaamaan sopivia annospaloja. Erityisen jännälle maistui voilla ja kuivatulla mintulla maustetut makaronit! Ensi kerralla laitan mausteita vielä ronskimmalla kädellä (tosin mulla on ollut flunssa jo kaksi viikkoa, että huono makuaisti voi johtua siitäkin). Oma kuvani on leikkaamattomasta vuosta, koska illalla ei riitä valo kunnollisiin kuviin, mutta tuolta ensimmäisen linkin takaa voi käydä kurkkaamassa miltä leikattu pastitsio näyttää. Niin ja mikä tärkeintä: ohje on Tessa Kirsoin kirjasta Hillasoilta Oliivilehtoihin.

1375766.jpg

Pastitsio neljälle hengelle

  • oliiviöljyä
  • 1 suuri sipuli
  • 4rkl persiljasilppua
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 400g sika-nautajauhelihaa (sika-naudasta olisikin hauska juttu kerrottavana)
  • 2 laakerinlehteä
  • n. 1tl kanelijauhetta (riippuu vähän miten kanelista haluat)
  • 1 1/4dl valkoviiniä
  • 400g tomaattimurskaa
  • n. 300g penne-pastaa
  • 20g voita
  • ½tl kuivattua minttua
  • 1rkl korppujauhoja

valkokastike:

  • 120g voita
  • 125g vehnäjauhoja
  • 1 litra lämmintä maitoa
  • hyppysellinen muskottipähkinää (voi jättää pois)

Kuumenna tilkka oliiviöljyä paistinpannussa ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi. Lisää persilja ja valkosipuli ja kypsennä hetken aikaa. Lusikoi joukkoon jauheliha. Paista hetken aikaa ja mausta suolalla/pippurilla. Lisää sitten joukkoon laakerinlehdet ja kaneli. Paista jauheliha kypsäksi. Kun liha on kypsää, kaada joukkoon viini ja hauduta niin kauan, että se haihtuu. Kaada pannuun tomaattikastike ja noin desi vettä. Jatka hauduttamista n. 15 minuutin ajan. Kastike ei saa olla liian kuivaa! Maista sopiva suolaisuus ja mausteet!

Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Keitä pasta sillä aikaa suolalla maustetussa vedessä. Pastaa ei kannata keittää ihan al denteksi vaan se saa jäädä vähän kovaksi. Valuta pasta ja lisää joukkoon minttu sekä voi. Lusikoi puolet pastasta voidellun uunivuoan pohjalle. Levitä sitten puolet jauhelihakastikkeesta pasta päälle ja toista kerrokset. Painele kerrokset tiiviiksi kauhan avulla.

Valmista seuraavaksi valkokastike. Sulata voi kattilassa. Sekoita voisulaan jauhot ja kuumenna muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Vatkaa sitten vähitellen maito voi-jauhoseoksen joukkoon. Sekoita koko ajan, jotta vältyt paakuilta ja pohjaan palamiselta. Anna kuplia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on tarpeeksi paksua (saa olla melko paksua). Mausta kastike suolalla, pippurilla ja muskotilla. Kaada kastike pastavuoan päälle ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista uunissa n. 40 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Anna jäähtyä reilusti!