Olimme taas pitkästä aikaa tekemässä ruokaa minun vanhempieni luona. Tällä kertaa toimimme kahden hengen tiiminä isän kanssa. Minä tein pää- ja jälkiruuan ja isä alkuruuan. Alkupalaksi oli etanoita Askon tapaan ja pääruuaksi jo aiemmin julkaistua kanasalaattia. Yleisön toiveesta pääruoka oli kevyttä! Jälkiruuaksi nautimme liekitettyjä ananaksia, jotka testattiin jo edellisenä päivänä ja todettiin maukkaiksi(ei ole Pastanjauhajien reseptit koskaan pettäneet!). Toisella kerralla liekit olivat ehkä turhan mahtipontiset, mutta onnettomuuksilta säästyttiin!

Etanoiden ohje on kehittynyt vuosien saatossa Niemisten keittiössä ja tulos on joka kerta hiukan erilainen. Usein ravintolassa etanat ovat haaleita, liian isoja, sitkeitä ja pahimmassa tapauksessa hiekkaisia. Etanat kannattaa aluksi huuhtaista kylmässä vedessä, näin ikävät hiekkamurut huuhtoutuvat pois. Sen jälkeen ne halkaistaan kahtia, jottei liian iso limanuljaska jää pyörimään suuhun. Ja etanapannut tarjoillaan suoraan uunista tirisevinä. Alla kuva uuniin menevistä pannuista.

354398.jpg

Valkosipuli-brie-etanat 4hengelle

  • 1½ purkkia etanoita
  • 2rkl voita
  • 3rkl rypsiöljyä
  • 3-5 valkosipulinkynttä(maun mukaan)
  • 1dl kuohukermaa tai ruokakermaa
  • brie-juustoa
  • 1pss pekaanipähkinöitä

Huuhdo ja leikkaa etanat kahtia. Paista etanoita kevyesti voissa muutaman minuutin ajan. Silppua valkosipulit ja sekoita silppu rypsiöljyyn. Jaa valkosipuli-öljyseos etanapannujen koloisiin(joka koloon vajaa teelusikka seosta). Laita sen jälkeen jokaiseen koloiseen kaksi etanan puolikasta ja kaada perään loraus kermaa. Siivuta briestä noin puolen sentin siivuja ja asettele siivut etanoiden päälle, n.3siivua per pannu. Murskaa pähkinät ja ripottele jokaisen pannun päälle sopivasti pähkinämurskaa. Niin kuin ohjeesta käy ilmi, ainesten määrät eivät ole kovin tarkkoja. Jokainen fiksatkoon omaan makuun sopivan pannun ;) Etanat kypsennetään 225 asteessa ja aika on uunista riippuvainen. Juuston ja pähkinöiden saadessa kauniin ruskean värin ovat etanat valmiita. Kannattaa laittaa pannut ritilän päälle ja ritilän alle leivinpaperilla vuorattu pelti. Kastike saattaa nimittäin kiehua yli! Alla on kuva uuninkokeneista etanoista.

354408.jpg

Jos päivällisseurueessa on sellaisia (onnettomia) henkilöitä, jotka eivät välitä valkohomejuustosta joutuvat he(rangaistukseksi) nuolemaan sormiaan... No ei oikeasti! Heidän kuorrutuksen voi korvata juustoraaste-muna-kerma-seoksella. Ei tietenkään brien veroista, mutta toimii kuitenkin hyvin.