Viime viikonloppuna Juho toivoi ruuaksi perinteisiä kermaperunoita, pihviä ja punaviinikastiketta. Toive kävi toteen ja alkupalaksi kehittelin näpertelyruokaa sinisimpukoista. Löysin Maku-lehden nettisivuilta todella hyvän punaviinikastikkeen ohjeen. Se oli niin hyvä, että teen sitä tänään uudestaan. Sinisimpukoitakin olisin voinut tehdä uudestaan, mutta lupailin jokin aika sitten ohjeen isänpäivänä tarjottuun alkusalaattiin, joten tänään tarjolla sitä. Sinisimpukoiden ohje on ihan hatusta heitetty, mutta toimiva. Meillä oli loppujen lopuksi noin seitsemän nilviäistä per nenä, enemmänkin olisi kyllä mennyt!

1098076.jpg

Rapeat sinisimpukat kahdelle alkuun

  • n. 18 elävää sinisimpukkaa
  • 0,5dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 salottisipulia
  • muutama timjaminoksa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • nokare voita

Täyte:

  • 2 valkosipulinkynttä silputtuna
  • kourallinen lehtipersiljaa silputtuna
  • ½dl Arla Finello Kuorrutusraastetta
  • ½dl parmesaaniraastetta
  • 3rkl kuohukermaa
  • 3-4rkl oliiviöljyä
  • 1 viipale vaalealeipää (murusteltuna ja uunissa paahdettuna)
  • suolaa+ valkopippuria

Pese sinisimpukat kylmässä vedessä. Irrota parta ja napauta auki olevia simpukoita varmistaaksesi, että ne ovat hengissä. Heitä auki jäänet simpukat mäkeen. Silppua salottisipuli ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sulata voi isossa kattilassa ja kuullota siinä sipuleita. Lisää sitten joukkoon viini ja timjami. Anna kiehua hetki. Heitä kiehuvan viinin joukkoon sinisimpukat. Laita kansi päälle ja keitä simpukoita n. 5-7min, ravistele kattilaa välillä, jotta neste tavoittaa kaikki simpukat. Nosta valmiit simpukat jäähtymään lautaselle (heitä kiinni jääneet yksilöt biojäteastian iloksi).

Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Säätele täytteen notkeutta öljyn ja kerman avulla.

Irrota simpukat kuoristaan ja asettele ne kuoren toiselle puolikkaalle. Saat simpukat pysymään nätisti pystyssä, kun asettelet ne reilusti rypistetylle foliolle. Jaa täytettä simpukoihin ja gratinoi uunin grillivastusten alla. Älä vahingossa kärtsäytä herkkuja :)