Kertoilin edellisessä jutussa konditorian herkuista ja aloitan ruokapäivityksen sen tuotteista. Leipomoita/konditorioita löytyy uskomaton määrä niinkin pienestä kaupungista, joten mekin ostimme päivittäin tuoretta leipää lähileipomosta. Minun suosikkileipiä olivat juusto-fetaleipä sekä oliivileipä. Meidän vakioleipomo on nimeltään Melissa (löytyy kaupunginsairaalan vierestä, jos joku joskus kaupungissa piipahtaa), jonka tuotantotiloihin olemme uteliaasti kurkkineet ja hämmästelleet sen siisteyttä.

809286.jpg

Yllä suklaa-pähkinä-sokerisiirappileivos ja kadaifi, joka maistuu taivaalliselle jäätelön kera.

Kreikkalaisille ja kreetalaisille leivoksille ja makeille herkuille ominaista on runsas hunajan käyttö tai vaihtoehtoisesti sokerisiirappi (joita ei tosiaan turhaan säästellä). Lisäksi käytetään paljon pähkinöitä, filo-taikinaa, mausteita(kanelia paljon!) ja oliiviöljyä (varsinkin pikkuleivissä). Näistä aineksista syntyvät parhaat baklavat ja kadaifit, jotka ovat perinteisiä jälkiruokia Lähi-idän ja Balkanin maissa. Yksi Kreetan omista erikoisuuksista on kalitsounia eli juusto-kanelipiirakka, joka valmistetaan mizithra-juustosta. Tavallisesti piiraat valmistetaan filo-pohjalle, mutta kalitsounia tehdään taikinapohjalle (muistuttavat ikään riisipiirakoita). Kyseisestä piiraasta minulla ei ole kuvia, mutta ajattelin testata niitä kotioloissa ricottasta. Edellisen juttuni kommenttiosiossa oli juttua hunajamunkeista eli loukoumadeksista, joita aion myös testailla saatuani vihdoin täydennystä hunajavarastooni. Perinteisten herkkujen lisäksi ostimme pieniä hedelmäleivoksia ja tiramisua.

809317.jpg

Mansikka-kiwileivoksia

809275.jpg