Lauantaina pitkän tauon jälkeen pääsin taas kokkailun makuun. Kävimme katsomassa teatterissa kuopiolaisen Miko Kivisen käsikirjoittaman Napa-alue näytelmän. Tässä riittää jutunjuurta nyt muutenkin, joten en käy arvostelemaan näytelmää. Teatterin jälkeen tulimme meille syömään tapaksia ja juomaan sangriaa. Arvatenkin kaikille oli jo hillitön nälkä kymmenen jälkeen, joten kuvia en pahemmin ehtinyt napsia. Laitan tähän menun kokonaisuudessaan ja osan ohjeista. Kaikki naposteltavat eivät olleet tapaksia, enneminkin antipastoja, mutta menköön nyt tämän kerran tapas-illasta. Osan ruuista voi valmistella jo edellisenä päivänä, osan samana päivänä ja loput vähän ennen tarjoilua (riippuen mm. kylmätiloista jne). Jos tällaisen menun tekee vieraille, kannattaa suunnitella hyvin mitä tekee ja missä järjestyksessä. Minä tykkään eniten siitä, että keittiössä on vähän kiire. Tietyt asiat täytyy tehdä ajoissa, kuten lihanmarinointi, mutta loppuun pitää jättää vähän jännitystä. Tämä johtuu varmasti siitä, että teen kaiken muunkin aina viimetipassa. Ja kannattaa jättää ainakin yksi ohje puoliksi lukematta, näin pienen stressin alla syntyy parhaat uudet ideat, kuten ylijäämä sangria-hedelmien käyttö gorgonzola-crostineihin. Ei mitään maailmoja mullistavaa, mutta erittäin toimivaa (oikea ohje oli jotain ihan muuta).

Tapas menu

  • Etanat artisokkapesissä (ohje Hannan sopasta)
  • kylmäsavulohi-avokadotapas
  • gazpacho
  • gorgonzola crostinit
  • espanjalaiset lihapullat (ohje Ruokamaailman sivuilta, isä toi nämä tullessaan)
  • sahramikanavartaat ja makea tomaattihillo (ohjeet kirjasta Tarjoile pieniä herkkuja)
  • manchegojuustoa
  • aurinkokuivattujatomaatteja
  • hunajamelonia ja parmankinkkua
  • valkosipuli-yrttileivät
  • sangriaa ja espanjalaista punaviiniä
  • lopuksi ehkä vähän epätapasmaisesti crème brûlée

1283908.jpg

Kylmäsavulohi-avokadotapas

  • n. 200 kylmäsavulohta
  • 1 kypsä avokado
  • 1rkl sitruunan mehua
  • piparjuurituorejuustoa
  • tuoreita ruispaloja
  • roseepippuria
  • sitruunalohkoja tarjoiluun

Leikkaa ruispalat kolmeen osaan. Levitä jokaiselle leivälle piparjuuritahnaa. Viipaloi avokado ja sivele siivuille sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Asettele jokaisen leivän päälle yksi avokadosiivu ja yksi kylmäsavulohisiivu. Koristele roseepippurilla ja tarjoile sitruunalohkojen kanssa.

1283912.jpg

Gorgonzola crostinit

  • 1 esipaistettu patonki
  • ½ valkosipulinkynsi
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • salaattia
  • n. 150g gorgonzolaa
  • kourallinen pinjansiemeniä paahdettuna
  • kourallinen rusinoita
  • ½ appelsiini lohkoina

Valmista ensin crostinit. Leikkaa patonki n. 2 sentin siivuiksi. Levitä siivut pellille ja valele ne oliiviöljyllä. Ropsauta pinnalle mustapippuria. Ota leiville väriä uunissa. Sivele rapeiden leipien päälle valkosipulia puolikkaasta valkosipulinkynnestä.

Crostinien jäähdyttyä, levitä jokaisen leivän päälle pieni salaatinlehti. Asettele salaatin päälle pala juusto, appelsiinisiivu ja lopuksi ripottele pinjansiemeniä sekä rusinoita.

1283938.jpg

Sahramikanavartaat ja makea tomaattihillo

vartaat:

  • 4 broilerinrintaa
  • puuvartaita (vedessä liotettuna)
  • suolaa ja mustapippuria

marinadi:

  • ½tl korianterinsiemeniä, ½tl kuminansiemeniä, ½tl fenkolinsiemeniä, jauha huhmareessa
  • 1tl pimenton-jauhetta (minä käytin 1tl paprikajauhetta ja ½tl harissaa)
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ripaus sahramia (liotettuna 1rkl kiehuvaa vettä)
  • 1½rkl punaviinietikkaa
  • 2rkl oliiviöljyä

Laitoin kanat marinoitumaan jo edellisenä päivänä. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Kuutioi broileri ja sekoita kuutiot hyvin marinadiin.

Pujota kaksi kanakuutiota jokaiseen pieneen puutikkuun. Mausta vartaat suolalla ja pippurilla. Paista vartaita nopeasti kuumalla pannulla. Kypsennä loppuun 200 asteisessa uunissa (n. 15min).

makea tomaattihillo

  • 2rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2rkl inkiväärirouhetta
  • n. 6rkl omenaviinietikkaa
  • pieni kanelitanko
  • 400g tomaattimurskaa
  • n.3rkl fariinisokeria
  • ripaus juustokuminaa
  • ripaus cayenne-pippuria
  • ripaus mausteneilikkaa

Kuullota valkosipulia ja inkivääriä tovi öljyssä. Lisää viinietikka ja anna poreilla 1 min. Kaada loput ainekset kattilaan ja anna poreilla hiljakseen 30 min, kunnes hillo on sakeaa. Tarjoile jäähtyneenä. Hillo on myös hyvä tehdä edellisenä päivänä.

1283956.jpg

Tässä vielä kuva gazpachosta, jonka ohjeeseen en ollut täysin tyytyväinen. Ensi kerralla testaan parempaa ohjetta ja julkaisen ennemmin sen.