Ruokien kuvaaminen osoittautui hiukka hankalaksi, koska illastimme vasta kymmenen maissa ja ulkona tapasi olla pilkkopimeää. Lisäksi päivän temmelyksen jälkeen joka iikalla oli niin nälkä, että kuvaaminen oli lähinnä sivuseikka. Tilasimme yleensä pöydän täyteen "pikkusia" eli mezeitä ja vain pari pääruokaa jaettavaksi. Juomana toimi useimmiten retsina tai talon punaviini. Kaikki perinteiset herkut, kuten dakos, lammas kleftiko (rosvopaisti), saganaki (leivitetty/paistettu juusto), horiatiki, tsatsiki, skordalia (peruna-valkosipulilevite), täytetyt viininlehti- ja kesäkurpitsankukkakääryleet tuli maisteltua useampaan otteeseen. Meikäläinen ammensi ideoita ja ohjeita roppa kaupalla, joilla voi sitten talven synkkiä iltoja piristää.

813684.jpg

Yllä siis meidän kaikkien superherkkua eli dakosta ja meikäläisen pahe: pienet oliivit. Isä mm. arvosteli miten HÖLÖMÖ olen, kun tilaan lautasellisen oliiveja :P Matkalaukku muuten nitisi liitoksissaan, kun raahasin noita korppuja Suomeen.

813699.jpg

Olen joskus aiemmin hehkuttanut, että kesäkurpitsoiden kukkiessa teen näitä täytettyjä kääryleitä. Taitaa jäädä haaveeksi, koska kukkiminen tapahtuu niin nopeasti, että pitäisi olla skarppina niitä keräämässä. Maanantaina pääsen taas opin ahjoon, joten turha luulo, että ehtisin kukkia kyttäämään... Onneksi sain jo melkein yliannostuksen täytettyjäkurpitsankukkia! Idea on siis sama kuin viininlehtikääryleissä, jos jotakuta kiinnostaa kokeilla.

813720.jpg

Matkalla Diktin luolaan, jossa Zeus huhun mukaan meni syntymään, pysähdyimme pieneen idylliseen kylään haukkapalalle. Tavernan isäntä, jo vanha ukki keräsi kaikille vieraille kukkaset ja hänen tytär sekä lapsenlapsi tarjoilivat iloisesti mitä maukkainta ruokaa. Tavernaa varjostivat viiniköynnökset ja kylä oli hiljentynyt siestalle. Juuri noita kiireettömiä hetkiä aidoissa maalaispaikoissa on niiin ikävä!

813736.jpg

Nyt kun pääsin fiilistelyn makuun, niin yllä vielä kuva mun lempitavernan grillatuista sitruunasardiineista. Taverna oli joka ikinen ilta täynnä paikallisia ja sieltä löytyi vain kaksi englannin kielistä menuta. Lisäksi tarjoilijat puhuivat noin kolme sanaa englantia, mutta onneksi elekieli on keksitty. Paikan nimeä ei saatu selville, koska kreikkalaiset aakkoset eivät ole oikein hallussa... Tavernan ruoka oli kuitenkin taivaallista, mm. grillatut herkkusienet balsamicokastikkeella ja mausteinen fetatahna kutkuttivat makunystyröitä! Tavernaan näkyi vuorten takaa nouseva punainen kuu ja tähtitaivas, täydellistä! (Tunnustan, että olemme jo laittaneet euron jos toisenkin ensi kesää varten säästöön... kohde vielä "tuntematon" ;) )