Tämä viikko on kulunut nopeasti, koska Juho tuli kotiin Saksasta! :) Olemme jo ehtineet tehdä muutamat kivat ruuat yhdessä, mutta nyt kirjoitan Juhon tuloa edeltävänä viikonloppuna tehdyn menun. Illan ruuat olivat harvinaisen onnistuneet ja varmasti teen näitä uudelleen. Ainoastaan sipulikeitto oli minulle vanha tuttavuus, kaikki muut olivat uusia, joten pieni jännitysmomentti seurasi ensimmäisiä suupaloja.

Viime lauantain ateriakokonaisuuteen kuului Pastanjauhajilta lainattu resepti sinisimpukoista, "Sinisimpukoita sydänkäpyselle" (vaikka sydänkäpynen olikin vielä Saksassa, mutta onhan muukin perhe niitä täynnä :D). En kirjoita ohjetta tänne, koska se löytyy tuolta linkin alta. Vilja ei näihin herkkuihin koskenut, koska "Ne olivat vielä eläviä, kun ne tuotiin hississä kotiin!", joten me herkuteltiin kolmestaan nämä aivan ihanan makuiset simpukat. Isä toimi virallisena simpukoidenpesijänä ja minä huolehdin hysteerisen tarkasti, että simpukat valmistettiin oikein. Eihän kukaan halua ihanaista vatsatautia! Pääruuaksi tein sipuli-pekonikeiton leipäkannen alla(ohje Valion nettisivuilta) ja jälkiruuaksi lakka panna cottaa(ohje Valion Kerma-lehdestä 4/2006). Äidin arvio menusta: "Nyt oli kymppi plussa, joskus saattaa olla jopa ysi miinus!" :D

Alla kuva valmiista sinisimpukoista. Uskallan jopa suositella simpukoille viiniä, joka oli italialainen Pinot Grigio Lamberti 2005 ja harvinaisen onnistunut valinta.

291495.jpg

Pääruoka

Sipuli-pekonikeitto leipäkannen alla 

4annosta

  • 1pkt fileepekonia
  • 4 sipulia
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 12dl kasvislientä
  • 1tl tuoretta raastettua inkivääriä
  • mustapippuria
  • 3-4 paahtoleipäviipaletta
  • 1/2pss emmental raastetta

Suikaloi pekoni ja ruskista ne rapeaksi kattilassa. Lisää joukkoon sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuullota sipuleita. Lisää kasvisliemi. Mausta. Anna kiehua hiljalleen n. 30min. Paahda sillä aikaa leivät ja kuutioi ne. Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin, lisää leipäkuutiot keiton pinnalle ja ripottele päälle reilusti juustoraastetta. Kuorruta keittoruukkuja 250 asteessa n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua, koska ruukut ovat todella kuumia.

291519.jpg

Jälkiruoka

Lakka panna cotta

4-6annosta

  • 2 liivatelehteä
  • 2 1/2dl lakkoja (säästä muutamia koristeeksi)
  • 4dl kuohukermaa
  • 1/2dl sokeria
  • 1prk Valio maustettua vanilja rahkaa

Liota liivatelehtiä vedessä n.5min. Soseuta marjat ja painele sose tarkasti siivilän läpi, jotta lakkojen siemenet ja kuoret jäävät siivilään. Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa. Anna seoksen kiehua hiljalleen 5-10minuuttia, varo kuitenkin polttamasta pohjaan! Lisää marjasose ja liivatteet. Kuumenna seos kiehuvaksi, älä keitä! Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää sitten vaniljarahka hyvin sekoittaen. Kaada seos kauniisiin annosmaljoihin ja peitä kelmulla. Anna panna cottan hyytyä 3-4tuntia kylmässä. Tarjoile kylmänä ja koristele lakoilla.

291524.jpg