Meidän suosikki päivällinen arkena (tai useimmiten illallinen, koska syömme yhdeksän jälkeen) on ruokaisa salaatti. Salaatti syntyy yleensä kaupan käytäviä kävellessä ja pohtiessa, mikä tällä kertaa nappaisi perus salaatin kyljessä. Ruokaisan salaatin täytyy sisältää salaattipohjan lisäksi jonkin valtakunnan juustoa, lihaa ja jotakin rapeaa, esimerkiksi krutonkeja, pinjasiemeniä tai paahdettua sipulia. Lihaksi käy broisku, jauheliha (texmex-salaatti), ilmakuivattu kinkku, pekoni tai vaikkapa salami. Salaattiin on hauska ympätä kaikki jääkaapin jämät ja kastikkeen voi kekkasta oliiviöljystä ja erilaisista etikoista tai sitruunamehusta. Ruokaisan salaatin juju piilee siinä, että vaihtoehtoja löytyy rajattomasti (tai no mielikuvituksen rajoissa tietenkin).

Seuraavaan maalaissalaattiin idea lähti eilisen päivän perunoista. Eilisen päivän potaattokset ovat tietysti parhaimmillaan paistettuna... pekonin rasvassa :D Noh, minkä kanssa paistetut perunat ja pekonin voi ympätä? Tietysti rapean vesikrassin, napakoiden luumutomaattien ja suolaisten juustolastujen kanssa! Kastikkeeksi on pakko vääntää aiolia, mitäs muutakaan? Tällä kertaa en edes pihahda t********yydestä... Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

(Anteeksi kuvan laatu, pimeässä on niin turkasen inhottavaa kuvata pokkarilla!)

Aiolilla höystetty maalaissalaatti kahdelle

  • 3 keitettyä kiinteää perunaa (mausteita, esim. paprikaa, suolaa ja pippuria)
  • paketti pekonia
  • Valion Forte-juustolastuja (myös parmesaanilastut tms. käyvät)
  • miniluumutomaatteja (mielellään erivärisiä)
  • vesikrassia
  • salaatti mixiä (rucola, pinaattia, tammenlehvää jne)
  • ½ napakka kurkku

Aioli

  • 1 keltuainen
  • 1½dl rypsiöljyä
  • 1tl valkoviinietikkaa
  • vajaa desi kylmää vettä
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 3 valkosipulinkynttä

Tee ensin aioli tekeytymään jääkaappiin. Mittaa kulhoon keltuainen ja mausteet. Kiehauta kuoritut valkosipulit nopeasti kattilassa. Purista kynnet keltuaisen joukkoon. Vispaa keltuaista vimmatusti ja yritä lorottaa toisella kädellä öljyä ohuena nauhana kulhoon. Tämä on helppoa, jos omistat tehosekoittimen, joka hoitaa vispauksen puolestasi. Jotta saat kastikkeeksi sopivaa aiolia, majoneesia täytyy ohentaa vedellä. Eli jatka vispaamista ja lorota myös vesi ohuena nauhana majoneesin sekaan, kunnes saat tarpeeksi löysää kastiketta. Tarkista suolaisuus ja nosta jääkaappiin tekeytymään.

Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi ja paista pannulla rapeaksi. Kaada ylimääräinen rasva pois ja levitä pekonit talouspaperille jäähtymään. Kuutioi perunat ja paista samalla pannulla kuin pekonit reilun ruskeaksi. Voit halutessasi lisätä vähän yli jäänyttä pekonin rasvaa pannulle (tätä en kuitenkaan itse hirvinnyt tehdä). Mausta valmiit perunat suolalla ja pippurilla, halutessasi voit lisätä muitakin mausteita.

Revi salaatit ja vesikrassi isoon kulhoon. Jos peset salaatinlehtiä, kuivaa ne huolella ennen käyttöä (salaattilinko on muuten aika pop). Sekoita salaattien joukkoon muutama lusikallinen aiolia. Sekoittaminen tapahtuu käsin hellävaraisesti käännellen, jotta salaatista ei tule vihreää mössöä. Minä lorautin sekaan hivenen sitruunamehua antamaan kirpakkuutta.

Nostele salaatti saman tien lautasille. Lado päälle perunat, kuoritut/pilkotut kurkut ja puolitetut tomaatit. Ripottele pekonit ja juustolastut päällimmäiseksi. Voit halutessasi vielä ripsotella aiolia muutamia tippoja koristeeksi.