Kulttuureja sekoitellen-blogin Susa haastoi minut salamoin kokkaamaan jotain granaattiomenaa sisältävää ruokaa. Ruoka ei saanut olla pelkkä salaatti. Mistä arvasit, että salaattia täältä olisi kuitenkin pukannut ;) Susan blogissa pohdittiin ahkerasti mitä granaattiomenasta voi muka kokata. Paljonkin! Se sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin, juomia unohtamatta. Eikä hedelmä ole lainkaan huonompi ravintoarvoiltaan, siksi kai siitä höyrytäänkin trendituotteena. Suomesta kyseistä hedelmää voi löytää niin jogurtista, siideristä kuin mehuistakin. Minun suosikkini on ihan tuore granaattiomena, jonka sesonki taitaa ajoittua syksyyn. Ostin kokkailua varten kolme granaattiomenaa, joista yksi osoittautui täysin mädäksi (kiiltävä kuori ei siis ole tae tuoreudesta). Löysin monta kokeiltavaa ohjetta, mutta rajatun ajan vuoksi en ehtinyt testata kuin kahta, josta toinen jäi vähän vajavaiseksi mädäntyneen ompun vuoksi. Susan haastan kokeilemaan granaattiomena-hunajamarinoidun broilerin, jota voi näin kesän kunniaksi valmistaa myös grillissä.

Parhaat ohjeet löytyivät Pomegranates-sivuilta, joita kannattaa selailla, jos kiinnostaa hyödyntää granaattiomenoita eri tavoin. Muokkasin yhtä sivuilta löytyvää ohjetta tänne Suomen/opiskelijan keittiöön soveltuvaksi. Ohjeesta sanoisin sen verran, että mausteiden kanssa saa lotrata niin paljon kuin kantti kestää, omani olisi kestänyt enemmänkin. Marinadista tuli aika hauskan makuinen, varmasti erikoisin laatuaan Keittokomerossa. Hunaja karamellisoituu kivasti broilerin pintaan ja antaa näin kivan maun. Itse granaattiomena ei juuri marinadissa maistu, mutta kanan päälle ripotellut siemenet rouskuivat mukavasti suussa. Olisipa ollut enemmän aikaa marinoida, sillä nyt liha jäi aavistuksen mauttomaksi, jota kyllä päälle ripotellut pähkinät ja siemenet hyvin korjasivat. Älkää siis pelätkö tuhtiakaan maustamista ;)

1595178.jpg

Granaattiomena-hunajamarinoitua broileria neljälle

  • 4 broilerin rintafileetä

marinadi:

  • reilu ½dl vastapuristettua granaattiomenamehua
  • n. 1½rkl juoksevaa hunajaa
  • ripaus kanelia (ei kannata laittaa liikaa)
  • ½tl Santa Marian Orange pepper-mausteseosta (ohjeessa allspice-maustetta, jota en kyllä löytänyt täältä Suomesta)
  • maustemitallinen cayenne-pippuria (tai maun mukaan)
  • 3 isoa valkosipulinkynttä murskattuna
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

tarjoiluun:

  • murskattuja suolattomia pistaasipähkinöitä
  • granaattiomenan siemeniä
  • lehtipersiljalla ja sitruunalla maustettua kuskusia

Irrottele yhden granaattiomenan siemenet tehosekoittimeen ja aja siemenet mehuksi. Minä kaadoin mehun tehosekoittimesta siivilään ja puristin vielä viimeisetkin mehut haarukan avulla irti. Sekoita kulhossa mehu, hunaja, mausteet ja valkosipulimurska. Laita rintafileet marinoitumaan vähintään kolmeksi tunniksi. Grillaa tai paista pannulla öljyssä rintafileet, varo kuivattamasta lähes rasvatonta lihaa!

Valmista kuskus pakkauksen ohjeiden mukaan. Mausta lehtipersiljalla ja sitruunamehulla. Lado kuskusista peti kanalle. Aseta kana kuskusin päälle ja ripottele kanan päälle vähän sormisuolaa ja mustapippuria. Heitä lopuksi kanan päälle pistaasipähkinämurua ja granaattiomenan siemeniä.

1595181.jpg

Toinen toteuttamani ohje oli granaattiomenasile juustokakun päälle. Tarkoitus oli päällystää kakku kokonaan siemenillä, mutta mätä omena pilasi suunnitelman. Ideana on kuitenkin päällystää esim. sitruunainen juustokakku granaattiomenamehusta ja -siemenistä tehdyllä hyytelöllä.

Kakun kuorrutehyytelö

  • 2dl granaattiomenamehua,
  • 2 liivatelehteä
  • ainakin 1 granaattiomena

Liota liivatelehtiä n. 10 minuuttia kylmässä vedessä. Lämmitä tilkka mehua kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan mehuun. Kaada liivate lopun mehun sekaan koko ajan sekoittaen. Kaada hyytelö juustokakun päälle.

1595176.jpg

P.S. Eikä ole lainkaan hölmömpi idea napostella granaattiomenan siemeniä karkkien sijaan vaikka leffaa katsellessa :)