Kasvissosekeitot ovat huippuhyvää arkiruokaa. Minulla on aina tapana tehdä keitto samanlaiseen pohjaan ja vaihdella sitten kasviksia fiiliksen mukaan. Kaipasin vähän vaihtelua peruskeittoon ja tein Hesarin Ruokatorstai-kirjan mukaan La crema di rapea eli soseutettua nauris-perunakeittoa. Maukas keitto passaisi vaikka keveäksi vierasruuaksi. Muuntelin taas ohjetta vähän...

870886.jpg

La crema di rape kahdelle

  • 3-4 naurista koosta riippuen (kaskinauriit voisivat olla tässä tosi hyviä!)
  • 2 isoa perunaa
  • 1 porkkana
  • 1 hapahko omena
  • 10cm pala lehtiselleriä
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chilipalko (siemenet poistettuna)
  • 4rkl oliiviöljyä
  • n. 5dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 purkki ranskankermaa (ei kannata käyttää kevytversioita, jos tekee vieraskeittoa)
  • persiljaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • ruisleipää (Vaasan ruispaloja)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Kuori ja pilko nauriit, perunat, porkkana ja selleri. Silppua sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota kattilassa sipuleita ja chiliä oliiviöljyssä. Lisää kattilaan nauriit, peruna, porkkana ja selleri. Kuullota kasviksia hetki. Kaada kattilaan kuumaa vettä niin, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri veden alle. Heitä joukkoon kasvisliemikuutio. Keitä kasvikset lähes kypsiksi. Lisää loppuvaiheessa sekaan omena. Hauduta kasvikset kypsiksi.

Nosta kattila liedeltä. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Varo ettei kuumaa keittoa räisky päälle! Kaada keiton joukkoon ranskankerma ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna sen lämmetä hetki. Valmista sillä aikaa ruiscrutongit. Leikkaa ruispalat pieniksi kuutioiksi. Silppua valkosipuli ja lisää silppu leipien joukkoon. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Paista leipäkuutiot rapeaksi pannulla. Tarjoa keitto persiljasilpun ja ruiscrutonkien kera.