Joulukuun ruokahaasteen voittaja Insanity, Puhkipalanutta-blogista aloitti vuoden vähintäänkin repäisevästi. Tammikuun ruokahaasteen aiheena on mahdollisimman värikäs ruoka, ruuasta tulee löytyä vähintään neljää eri väriä. Pidän värikkäistä ruuista ja aloin heti miettiä mitä voisin kokata haasteruuaksi. Näin talvella maistuvat vahvat maut ja mausteet. Selailtuani eri lehtiä ja kirjoja, yhdistelin ideoita ja niin syntyi tämä keitto piristämään kirpeää pakkaspäivää. Vieroksun vähän texmex-sanaa, mutta kai tässä keitossa himppu jos toinenkin texmexiä on... Värejä löytyy, vaikka muille jakaa, tosin osa löytyy vasta keiton seasta. Halusin tehdä ihan kasvisversion keitosta, mutta voisihan tätä jatkaa esim. jauhelihalla tai naudanlihasuikaleilla.

1186234.jpg

Muikea papukeitto neljälle

  • 1 sipuli
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chili
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 laakerinlehteä
  • chilijauhetta (maun mukaan)
  • n. ½tl jeeraa (tai maun mukaan)
  • 2tl sokeria
  • 3rkl tomaattipyreetä
  • 1tlk tomaattimurskaa
  • ½ limen mehu
  • 5dl vettä
  • ½ tlk valkoisia papuja
  • ½ tlk kidneypapuja
  • 1 pieni purkki maissia
  • suolaa + mustapippuria
  • lehtipersiljaa
  • nachoja tarjoiluun

kirpeä avokadosalsa:

  • 1 avokado
  • ½ punainen chili
  • ½ punasipuli
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa + mustapippuria
  • ripaus sokeria

Aloita keitosta:

Lämmitä kattilassa vesi ja lisää siihen liemikuutio sekä laakerinlehdet. Anna poreilla ja valmista sillä aikaa muut ainekset. Silppua sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota sipuleita ja chiliä pannulla. Poista kattilasta laakerinlehdet ja lisää veden joukkoon tomaattimurska, pyree, kuullotettu sipuliseos, mausteet (chili, jeera, sokeri, limen mehu). Valmista tässä välissä salsa ja anna keiton muhia hiljakseen.

Kuori ja kuutioi avokado. Purista sitruunan mehu avokadon joukkoon. Silppua sipuli sekä chili ja lisää ne avokadon sekaan. Sekoita hyvin. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Nosta salsa vetäytymään jääkaappiin.

Keiton hauduttua hetki, huuhdo pavut ja maissi juoksevan kylmän veden alla. Lisää pavut ja maissia keiton sekaan ja anna niiden lämmitä. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Silppua lehtipersilja ja sekoita se keiton joukkoon vähän ennen tarjoilua. Tarjoile keitto salsan ja nachojen kera.